Woelmuizen en woelratten kunnen voor veel overlast in je tuin zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld je moestuin en mooie bloemen vernielen, wat natuurlijk zonde is. Maar hoe verjaag je deze beestjes uit de tuin? Je leest het hier.

Waarom je woelmuizen en woelratten uit je tuin moet verjagen

Deze diertjes leven net als mollen onder de grond waar ze gangen graven. Deze gangen verluchten de bodem, wat op zich interessant is voor je tuin. Maar in tegenstelling tot mollen, eten de woelmuizen en woelratten je planten op. Ze knagen aan bloembollen maar ook aan de ondergrondse delen van groenteplanten of fruitbomen. Kortom, een woelmuis kan voor veel schade zorgen. 

Hoe kun je woelmuizen en woelratten verjagen?

Woelmuizen en woelratten verjagen is in de meeste gevallen redelijk simpel. Er zijn dan ook verschillende methodes voor.

Qua diervriendelijke methodes heb je best veel keus. Zo kun je etherische oliën met wat olie (zonnebloemolie bijvoorbeeld) mengen en dit in de gangen gieten. De geur zal ervoor zorgen dat de beestjes uit de buurt blijven. Ook de geur van knoflook of uien weert de woelmuizen en woelratten. Je kunt de schillen en restjes bewaren om deze onder de grond in de gangen te stoppen. 

Wil je de beestjes liever levend vangen en uitzetten, gebruik dan een vangkoker. Deze plaats je in een gang. Wanneer de woelmuis erin zit haal je de buis uit de grond en zet je het diertje uit in een bos of weiland, niet te dicht bij je woning in de buurt. Dit is een zeer diervriendelijke methode, ondanks dat het voor een beetje stress bij het beestje zorgt. Voor woelratten heb je een speciale vangkoker nodig, en zo ook voor mollen. De dieren zijn namelijk niet allemaal even groot.

Met een woelrat verjager zorg je ervoor dat de beestjes uit je tuin vluchten door de trillingen en / of het geluid van de verjager. Dit is dus een duurzame methode waar je verder weinig aandacht aan hoeft te besteden. Deze apparaten gaan ook lang mee.

Zorg ervoor dat de woelmuizen niet terugkeren

De kans dat de woelmuizen terugkeren naar je tuin bestaat wel degelijk. Om deze kans te verkleinen kun je natuurlijke vijanden aantrekken. Zo helpt het om een kat te hebben die door de tuin wandelt en eventuele muizen vangt. Ook mollen vangen en eten de jonge woelmuizen en woelratten, al zorgen deze weer voor molshopen die je misschien ook niet wil.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.