Het maken van een KLIC melding is verplicht. Dit is verlicht gemaakt, omdat het schade aan kabels en leidingen kan voorkomen. Het is dus van belang om een KLIC melding te maken, voordat je als bedrijf kan beginnen met graven met een machine. Het is logisch dat je niet helemaal weet wat KLIC inhoudt. Het betekent Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Het bestaat dan ook al een aardige tijd. Je krijgt door middel van KLIC genoeg informatie over de kabels en leidingen waar je wilt gaan graven.  

Geen schade aan kabels en leidingen 

Heb je van tevoren geen research gedaan naar de plek waar je wilt gaan graven? Dan kunnen er kabels en leidingen beschadigen die zich onder de grond bevinden. Het is daarom zeker van belang dat je als bouwbedrijf goed weet waar je gaat graven. Je wilt voorkomen dat er bijvoorbeeld een gaslek ontstaat. Dit zorgt ervoor dat je vertraging oploopt tijdens het bouwproject, maar daarnaast zorgt het ook voor problemen buiten het bouwproject om. Voor dit soort situaties is het systeem van KLIC ingeschakeld, zodat je dit kunt voorkomen. Je krijgt informatie over de locatie waar je gaat graven. Zo kun je goed voorbereid aan de slag gaan met de bouwplannen.  

Deze meldingen zijn handig 

Als je bekend bent met KLIC, dan weet je dat er verschillende meldingen zijn waar je rekening mee moet houden. Dit zijn er drie. Als eerste heb je een oriëntatieverzoek. Wil je alvast wat meer verdiepen in de plek waar je aan de slag gaat? Dan is deze melding handig. Zo heb je inzicht in een gebied van 2500 x 2500 meter en deze melding is onbeperkt geldig. Daarnaast bestaat de graafmelding. Je hebt deze melding pas nodig als je ook daadwerkelijk gaat graven. Deze is dan ook 20 dagen geldig. Met deze melding krijg je overzicht in een gebied van 500 x 500 meter. Als laatste kun je een melding krijgen bij KLIC, wat een calamiteitenmelding heet. Dit dekt een gebied van 500 x 500 meter en is pas relevant als er schade of letsel dreigt te zijn.  

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.