Wil jij zelf je groepenkast samenstellen ? Bij het samenstellen van een nieuwe groepenkast zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Allereerst moet je een keuze maken tussen een 1-fase groepenkast en een groepenkast met 3-fasen aansluiting. Over het algemeen voldoet een 1-fase groepenkast prima voor normaal huiselijk gebruik. Echter, als je van plan bent om apparaten met een hoog vermogen te gaan gebruiken, zoals bijvoorbeeld een laadpunt voor een elektrische auto of andere apparaten met een vermogen van meer dan 3.600 Watt, dan heb je een 3-fase groepenkast nodig.

De benodigde hoeveelheid groepen

In oudere woningen bevatten groepenkasten doorgaans 3 tot 6 groepen, terwijl bij nieuwbouw 10 tot 12 groepen geen uitzondering zijn vanwege de toenemende vraag naar vermogen door het groeiende aantal elektrische apparaten in huis. Het merendeel van de groepen heeft een stroomsterkte van 16 Ampère en er mogen maximaal 4 groepen worden aangesloten op elke aardlekschakelaar

Maximale belasting per groep

Wanneer je een groepenkast gaat samenstellen, is het belangrijk om eerst te inventariseren hoeveel lichtpunten en stopcontacten er in huis zijn en deze te verdelen over het aantal groepen dat je van plan bent te installeren. Vervolgens moet je het vermogen (in watt) van elk apparaat in huis bepalen. Deze informatie is meestal te vinden op het apparaat zelf. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het totale vermogen van alle apparaten die op een groep zijn aangesloten niet hoger is dan de maximale belasting van die groep. Om de maximale belasting van een groep te berekenen, vermenigvuldig je het aantal ampère van de groep (meestal 16 A) met de spanning (230 V).

Safety first

Tegenwoordig kun je online software vinden om eenvoudig je eigen groepenkast samen te stellen. Als je hulp nodig hebt of speciale wensen hebt, zoals een kWh-meter of overspanningsbeveiliging, kan een professional deze aan de kast toevoegen. Als je de groepenkast online bestelt, wordt deze compleet bedraad geleverd en zijn alle beveiligingscomponenten voorzien van KEMA KEUR. Alle componenten worden onder spanning getest, de aardlekschakelaars worden getest met een gecertificeerde aardlektester en de uitschakelstroom staat vermeld op het testrapport dat je ontvangt bij de groepenkast. Zo is de veiligheid gegarandeerd!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.