Een hond is een van de populairste huisdieren en dat is ook wel logisch, aangezien een hond veel leuke kanten heeft. Honden zijn een kameraadje, je kunt ze makkelijk meenemen, geven je steun, etcetera. Toch zijn er een aantal belangrijke dingen waar je over na moet denken voordat je een hond neemt. Een hond neem je voor langere tijd en moet dus een weloverwogen beslissing zijn. Hieronder geven wij een aantal tips waar je rekening mee moet houden als je een hond in huis wilt nemen.

Kosten

Wanneer er een hond zich aan het gezin heeft toegevoegd, moet er ook rekening mee gehouden worden. Natuurlijk komen er ook kosten kijken bij een hond, zoals de aanschaf, maar ook voor de mand, speeltjes, halsband, bench, voer- en drinkbak. Dit kun je allemaal zo duur maken als je zelf wilt. De aanschaf van een hond kan variëren van 400 euro tot wel 3000 euro, dit is onder andere afhankelijk van het ras en het stamboek. Maar er zijn ook terugkerende kosten, zoals kosten voor de dierenarts, voer en inentingen. Bovendien betaal je in sommige gemeente hondenbelasting, dit bedrag verschilt per gemeente. Als je een hond hebt die getrimd moet worden, dan komen deze kosten er ook nog eens bij. Verder zijn er ook nog dingen als een hondencursus, vakantieopvang en een eventuele uitlaatdienst die kosten met zich mee brengen. Het is handig om dit voor het aanschaffen van de hond al goed in kaart te brengen en eventueel een lijstje te maken.

Tijd

Wanneer je kiest voor een puppy is het belangrijk dat ze goed socialiseert en een goede opvoeding krijgt. Je wilt niet dat ze meteen in een broekspijp hangt als er iemand binnenkomt of maar de hele dag door blaft. Hier gaat veel tijd in zitten en dit onderschatten mensen vaak van tevoren. Een hond wordt niet uit zichzelf zindelijk en je zult vaak met haar naar buiten moeten en dan toch poepen en plassen ze de eerste weken binnen. Om een hond goed op te voeden kun je naar een hondenschool gaan. Je wordt dan goed begeleid en zij geven je tips die je thuis kunt toepassen. Dit maakt het opvoeden van een hond een stuk makkelijker. Daarnaast is het belangrijk om erover na te denken wie er voor de hond zorgt als er niemand thuis is en wanneer dit voorkomt. Is er elke dag wel iemand thuis of zit de hond overdag de hele tijd alleen? Of is er alleen hulp nodig wanneer je op vakantie gaat? Het is belangrijk om hierover na te denken, aangezien een hond niet 8 uur per dag alleen kan zitten. Wellicht kunnen vrienden en familie een handje helpen en de hond even uitlaten of hem/haar in huis nemen wanneer je op vakantie bent. Wanneer dit niet het geval is, zijn er genoeg hondenpensions te vinden. Als dit op dagelijkse basis nodig is, dan is het aan te raden om van te voren een hondenpension uit te zoeken waar je je goed bij voelt en die plek heeft. Dit is belangrijk om enigszins van tevoren te regelen, aangezien veel pensions vol zitten, al helemaal in het hoogseizoen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.