Het duurzame alternatief voor de gasketel

De warmtepomp wordt steeds populairder, waarom dit is en wat de voordelen van een warmtepomp zijn vertellen we je graag in deze blog. 

Voordeel 1: Besparingen met een warmtepomp

Door de installatie van een warmtepomp kan je in de basis op twee verschillende manieren besparen, enerzijds zal je minder energie gaan verbruiken en anderzijds zullen de stookkosten aanzienlijk naar beneden gaan. De uiteindelijke besparing zal natuurlijk afhankelijk zijn van het huidige verbruik en het toekomstige gebruik. 

Voordeel 2: Duurzaam

In tegenstelling tot een traditionele conventionele CV-ketel stoot een warmtepomp geen CO2 uit en verbrand het ook geen fossiele brandstoffen. Daarnaast is een warmtepomp nog duurzamer te maken, het is namelijk mogelijk om de elektriciteit voor de warmtepomp op te wekken via zon- of windenergie waardoor de warmtepomp 100% CO2 neutraal gemaakt kan worden. Vaak is dat alleen niet het geval omdat er in Nederland nog te weinig gebruik gemaakt wordt van zon- of windenergie. 

Voordeel 3: Waardeverhoging van je huis

De warmtepomp is een belangrijke stap richting de toekomst, namelijk de gasloze toekomst. In de nabije toekomst zal een huis dat nog gas verbruikt als gedateerd worden gezien wat invloed heeft op de waarde van je huis. Naast het voordeel dat het huis minder gedateerd zal zijn is het voordeel ook nog dat het energielabel gunstiger zal uitvallen. 

Voordeel 4: Subsidie

Het is in Nederland mogelijk om een subsidie te krijgen voor de installatie van een warmtepomp, hierdoor zullen de investeringskosten een stuk lager uitvallen. Mocht je gebruik willen maken van deze subsidie is het goed om goed uit te zoeken hoe deze subsidie in elkaar zit en welke mogelijke voordelen het heeft in jouw specifieke situatie. 

Voordeel 5: Zonne-energie

Je huis energieneutraal verwarmen kan met een warmtepomp, hiervoor is het ook al even genoemd  maar het is dus mogelijk om de warmtepomp op zonne-energie te laten werken zodat er geen elektriciteit meer voor nodig is. Wat betreft het opwekken van deze energie zijn er twee mogelijkheden, je kan kiezen voor zonnepanelen of een zonneboiler. 

Voordeel 6: Verwarmen zonder gas

Met een warmtepomp ben je veel beter voorbereid op de toekomst, de toekomst zonder gas. De warmtepomp kan je namelijk voorzien van al je warmtebehoefte in huis, je kan daardoor van het gas af. 

Voordeel 7: Eenvoudige installatie

Wanneer je al een vloerverwarming in huis hebt is het vrijwel altijd eenvoudig mogelijk over te gaan op een warmteboiler. De bestaande leidingen en dergelijke kunnen in die situatie vaak behouden worden. Veel mensen denken nog steeds dat een grote verbouwing nodig is om over te gaan op warmtepomp, toch is dat niet nodig dankzij een mengvat of open verdeler kan dit relatief eenvoudig opgelost worden. 

Voordeel 8: Moderne bediening

Bij de modernere warmtepompen is het mogelijk om via je mobiel of tablet de pomp te besturen. Dit komt door de ingebouwde WiFi of WiFi modules, hierdoor is het mogelijk om je warmtepomp te koppelen aan je Home Domotica Netwerk. Dit is een geautomatiseerd netwerk van elektrische apparaten in huis. 

Voordeel 9: Koelfunctie

Het merendeel van de warmtepompen heeft niet alleen een verwarmingsfunctie maar ook een koelfunctie. Het proces hiervan is relatief eenvoudig, het wordt alleen omgedraaid. Bij het koelen zitten er wel nog een aantal haken en ogen aan, de capaciteit zal minder zijn bij het verwarmen en ook is niet alles mogelijk. 

Voordeel 10: Terugverdientijd

De installatie van een warmtepomp is een project voor de langere termijn, bij een nieuwbouwproject duurt het gemiddeld 6 jaar voordat de aanschafwaarde is terugverdient. Bij een bestaand huis ligt dit rond de 11 jaar. Wanneer we kijken naar de levensduur van een warmtepomp zullen de totale kosten altijd lager zijn dan bij een gasgestookte installatie.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.