Wanneer je voornemens bent om een woning in Amsterdam te gaan kopen, dan is het verstandig om voor het tekenen van het definitieve koopcontract een bouwtechnische keuring Amsterdam te laten verrichten. Op deze manier kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen en torenhoge kosten te staan. Een keuring is echter niet verplicht in de meeste gevallen. Soms eist de bank wel een keuringsrapport voordat men de hypotheek wil verstrekken. Ook wanneer je gebruik wil maken van de Nationale hypotheek garantie is een bouwkundig keuringsrapport verplicht.

Meelopen met de inspecteur tijdens een bouwtechnische keuring Amsterdam

Een bouwtechnische keuring Amsterdam kost in de meeste gevallen enkele honderden euro’s. Een keuring duurt een aantal uren. Wanneer je een keuring laat verrichten, vraag dan als kopende partij of je bij de inspectie aanwezig mag zijn. De inspecteur kan dan direct de staat van de woning met je bespreken en al je vragen beantwoorden. Na de inspectie ontvang je een keuringsrapport.

Wat wordt er gecontroleerd tijdens de inspectie?

Wat wordt er gecontroleerd tijdens een bouwtechnische keuring Amsterdam? In het kort is het antwoord op deze vraag; de gehele woning. De inspecteur start bij de schoorsteen, de luchtkanalen, het dak, de dakconstructie, dakgoten en zo verder naar beneden. Hij kijkt naar het voegwerk, de gevels, de muren, deuren, kozijnen en ramen. Ook de elektrische installaties en de verwarmingsinstallatie krijgen een keuring. Natuurlijk slaat hij de sanitaire ruimtes niet over. Ook op de begane grond kijk hij naar de keuken maar ook de begane grond vloer, de kruipruimte en de fundering van de woning. Bovendien laat hij je weten of er materialen in de woning aanwezig zijn die asbestverdacht zijn.

Het bouwtechnische rapport ontvang je binnen vijf werkdagen

Na de bouwtechnische keuring Amsterdam stelt de inspecteur een bouwtechnisch rapport op. In het rapport wordt uitvoerig beschreven hoe de staat van de woning op dit moment is. Er staat ook in welke punten er direct aan vervanging toe zijn en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Verder krijg je een to do list voor de aankomende tien jaar aangeleverd. Er staat bijvoorbeeld in dat de CV ketel over twee jaar aan vervanging toe is en dat het dak vernieuwd moet worden over vijf jaar. Op deze manier kun jij direct een kostenplaatje voor de aankomende jaren genereren. Het geld kun je opnemen bij je hypotheek, bewaren of gaan sparen.

 

Meld in het voorlopig koopcontract dat je een bouwkundige keuring laat verrichten

Wanneer je in het voorlopig koopcontract meldt dat je een bouwtechnische keuring Amsterdam wilt laten verrichten kun je ook hier extra veiligheid inbouwen. Laat bijvoorbeeld opnemen dat wanneer de kosten voor de directe werkzaamheden hoger zijn dan 15.000 euro, je kosteloos dus zonder boete van de koop af kunt zien. Op deze manier koop je geen bouwval terwijl jij dacht een goed onderhouden woning te kopen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.