Kun je niet kiezen of je voor je woning rolluiken of screens wilt aanschaffen. Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen met deze vraag, omdat beide duidelijke voordelen hebben en de keuze erg lastig is. Naast screens en rolluiken zijn er nog meer opties voor je binnen en buitenzonwering, zoals zonneschermen, markiezen en gordijnen. We zoomen nu dus specifiek in op de eerste varianten (beiden buitenzonwering) om deze eens naast elkaar te zetten en de voor-en nadelen hiervan te bespreken.

Screens

Screens zijn eigenlijk de meest moderne uitvoering van buitenzonwering. Het houdt veel zon tegen, heeft een moderne uitstraling en zorgt er daarbuiten ook voor dat het glas niet opwarmt. Screens voor buiten, lijken wat dat betreft redelijk veel op zonneschermen. Vaak klappen zonneschermen naar buiten op en kun je nog wel eens last krijgen van de wind die onder het zonnescherm komt. Hier heb je bij een screen dan weer geen last van. Dat is één van de voordelen ten aanzien van zonneschermen. Wat minder is van screens in vergelijking met bijvoorbeeld rolluiken is dat ze niet inbraakwerend zijn en ook niet isoleren. Zaken die bij een rolluik wel worden gedaan. Ten opzichte van rolluiken, heb je met screens nog wel een gedeelte zon (zo’n 20%) dat er nog doorheen komt, iets wat bij rolluiken helemaal niet het geval is en alle ruimtes volledig afsluit.

Rolluiken

Zoals gezegd worden bij rolluiken alle ruimtes afgesloten. Er is dus geen mogelijkheid meer om naar buiten te kijken. Dit is enerzijds een voordeel en anderzijds een nadeel. Het weert de zon volledig en je hebt geen bekijks, maar kunt zelf ook niet meer naar buiten kijken. Verder zijn ze erg goed zonwerend, inbraakwerend en isolerend. De afsluiting van je raam wordt met een rolluik goed geregeld en levert je geen problemen op. Je kunt er daarnaast zelfs voor kiezen om je rolluiken elektrisch te maken. Met elektrische rolluiken kun je dan bijvoorbeeld weer inspelen om nog meer leefcomfort en automatisch je rolluiken open doen of laten sluiten. Dit kan met name een verademing zijn in je slaapkamer. De volledige duisternis als je wilt gaan slapen en dat je wakker wordt met de zon op je gezicht.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.