Er zijn een groot aantal verschillende soorten jaloezieën te koop. Niet alleen moet u besluiten welk materiaal u wilt gebruiken, u moet ook bepalen of u deze op maat wilt laten maken of niet en welke uitstraling u de ruimte wilt geven. Jaloezieën zijn mogelijk de meest voorkomende vorm van zonwering, omdat ze te krijgen zijn in een grote hoeveelheid kleuren, stijlen en prijsklassen. U kunt ze dus ook in alle kamers toepassen. Dat is ook de reden dat het lastig kan zijn om de beste jaloezie te kiezen. We hebben de onderste informatie voor u samengesteld zodat u uit alle verschillende soorten jaloezieën de beste keuze maakt.

Verschillende soorten jaloezieën, maar wat zijn jaloezieën eigenlijk?

Een jaloezie is een soort van zonwering. U herkent het aan de vaak horizontale dunne stroken van hout, kunststof of een ander materiaal. Alle verschillende soorten jaloezieën worden geopend door de stroken te kantelen of door ze helemaal naar boven op te trekken. Dat geeft u de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel licht en warmte u binnen wilt laten. Jaloezieën beschermen u niet alleen tegen de zon, maar ook tegen inkijk. Ze isoleren zelfs enigszins. Daarnaast zijn ze een bijzonder stijlvolle toevoeging aan ieder interieur. En aan de ruime keuze in verschillende soorten jaloezieën te zien, is het wel duidelijk dat ze ook bijzonder in trek zijn.

Materialen voor verschillende soorten jaloezieën

Het materiaal van de jaloezie die u kiest bepaalt niet alleen het uiterlijk, maar ook de ruimte waarin u hem kunt hangen en de breedte. Er worden een groot aantal materialen voor jaloezieën gebruikt, maar de meeste zijn gemaakt van hout, bamboe, PVC of aluminium. U kunt het materiaal dus gebruiken om uit alle verschillende soorten jaloezieën een keuze te maken.

1.      Hout

Hout is een klassiek materiaal met een warme en landelijke uitstraling. Houten jaloezieën zijn te krijgen in een verscheidenheid aan kleuren en kunnen dus ook goed dienst doen in een moderne inrichting. Hout straalt sfeer uit, maar kan slecht tegen vocht. Zoekt u jaloezieën voor de keuken, de badkamer, de douche of voor buiten, dan is het een minder goede keuze. Van alle verschillende soorten jaloezieën is hout het meest traditioneel.

2.      Bamboe

Bamboe is een houtsoort, maar het is nuttig om deze apart te noemen. Bamboe is namelijk een bijzonder duurzame houtsoort, omdat het snel groeit. Het duurt dus niet jaren voordat een boom die voor uw jaloezieën gekapt is weer is vervangen. Bamboe is daarnaast ook licht, wat betekent dat u dikke stroken terug ziet en brede afstanden kunt overbruggen. Van de verschillende soorten jaloezieën is bamboe een optie waar u echt veel kanten mee op kunt wat het uiterlijk betreft. Ook hier geldt weer, vochtige ruimtes en buiten zijn uitgesloten.

3.      PVC

PVC is een materiaal dat in allerlei uitvoeringen kan worden gemaakt. U heeft de keuze uit een groot aantal kleuren, maar ook bijvoorbeeld voor een hout look of een metaallook. Daarnaast is PVC goedkoop en vochtbestendig. Zoekt u een jaloezie voor uw keuken of badkamer, dan is PVC de beste keuze. Het is gemakkelijk schoon te maken en zelfs geschikt om buiten op te hangen. Van alle verschillende soorten jaloezieën zijn de PVC exemplaren het veelzijdigste.

4.      Aluminium

Aluminium is een metaal en dus ook vochtbestendig. Het is te krijgen in een groot aantal kleuren en het is licht en stijlvol. Dit materiaal is mooi in industriële en moderne interieurs. Aluminium laat nauwelijks zon door, is lichtgewicht en ook op maat te maken. Omdat het weinig weegt kunt u ook voor brede lamellen kiezen en kan er een grote afstand worden overbrugd.

Verschillende kleuren

U kiest uit de verschillende soorten jaloezieën kiezen door een bepaalde kleur aan te wijzen en dit is belangrijk. Vooral als u voor een kwalitatieve jaloezie kiest en u zorgt er goed voor, dan kan deze tientallen jaren dienstdoen. Het is dus niet verstandig om een te felle kleur te kiezen, een te afwijkende kleur of een modekleur. Trends waaien over en uw interieur smaak veranderd. Het is zaak dat uw jaloezieën dan kunnen blijven hangen. Uit de verschillende soorten jaloezieën kiest u dus een neutrale kleur, waar u niet op uitgekeken raakt en die ook moeiteloos in een nieuwe inrichting kan blijven hangen.

Maatwerk of standaard?

U kunt uw jaloezieën op maat laten maken of u kunt kiezen voor een standaard maat. De standaard maten zijn 60 tot 200 centimeter breed en 130 tot 220 centimeter hoog. Er worden ook al bredere jaloezieën gemaakt en als standaard verkocht. Kiest u voor een op maat gemaakte jaloezie, dan hoeft u niet meer uit de verschillende soorten jaloezieën te kiezen, want u stelt deze zelf samen. U kiest dan voor het materiaal, de kleur, de breedte van de lamellen, enzovoorts. Zelfs de kleur van het touw heeft u in hand. Daarnaast weet u met een op maat gemaakte jaloezie altijd zeker dat deze zal passen.

Zo veel verschillende soorten jaloezieën: hoe kiest u?

De beste manier om uit de verschillende soorten jaloezieën een keuze te maken is door uzelf een aantal vragen te stellen.

  • Materiaal: allereerst kiest u het materiaal en dat bepaalt u door te kijken naar de stijl van uw inrichting, de ruimte waarin de jaloezieën komen te hangen, de breedte van uw raam en ook uw budget. Het is de meest gangbare manier om de verschillende soorten jaloezieën op materiaal te classificeren.
  • Kleur: vervolgens kiest u uit alle verschillende soorten jaloezieën in dat materiaal een kleur uit. Deze moet u niet gaan vervelen en moet ook in de toekomst nog blijven passen.
  • Productie- en ophangmethode: nu u uit de verschillende soorten jaloezieën een materiaal en een kleur heeft gekozen, bepaalt u of u de jaloezieën op maat wilt maken of niet. Houd er rekening mee dat u in kunststof kozijnen niet kunt boren, dus ook de ophangmethode is belangrijk. Vraag uzelf ook af hoe goed uw doe-het-zelf ervaring is, bij het kiezen van de manier van ophangen.

Met deze tips vindt u vast uit alle verschillende soorten jaloezieën exact wat u zoekt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.