Het isoleren van je woning is een flinke klus en die ziet niet iedereen zitten, maar het is toch de tijd en kosten waard! Wonen in een goed geïsoleerde woning is niet alleen fijn in de wintermaanden, je hebt er het hele jaar door profijt van. Nu de vraag: hoe pak ik deze klus aan?

Bij het isoleren van je huis zijn er veel beslissingen die je moet maken. De eerste beslissing: Wat ga ik laten isoleren? Het kan goed zijn dat er delen van je woning al geïsoleerd zijn, de woningen die na 1992 gebouwd zijn, hoeven waarschijnlijk niet geïsoleerd te worden, want deze zijn geïsoleerd met materiaal van een goede kwaliteit. Is de woning vóór 1992 gebouwd, dan is na-isoleren misschien wel een verstandige keuze. Kijk dan vooral naar vloerisolatie en spouwisolatie en als je de zolder veel gebruikt kan zolder- of dakisolatie ook erg prettig zijn.

Dun isoleren met PIR platen

Een nadeel van na-isoleren is dat je ruimte moet inleveren. Bij de spouw hoeft dit niet, maar bij de vloer of de zolder wel. Hierdoor is het verstandig om te kijken naar isolatiemateriaal waarmee je dun kunt isoleren maar toch een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde) mee behaalt. Dat kan bijvoorbeeld met PIR platen. Het materiaal PIR is een hardschuim die is ontwikkeld om goed te kunnen isoleren, hierdoor is een dunne laag voldoende om toch een hoge Rd-waarde te behalen.

Kruipruimte isoleren

Voordat je je vloer er al uit haalt is het slim om te kijken naar je kruipruimte. In deze lege ruimte gaat erg veel warmte verloren door de vloer heen. Isoleer je de kruipruimte dan hou je de vloer intact en daar zou je eventueel ook dikker kunnen isoleren met goedkoper isolatiemateriaal om toch de gewenste isolatiewaarde te halen.

Kan ik ook zelf isoleren?

Je dak of spouw kun je het beste laten isoleren door een professional, je krijgt dan garantie op het werk dat er wordt verricht en daardoor ben je verzekerd van een goede uitvoering. Om kosten te besparen zou je voor kleinere klussen zelf je woning onderhanden kunnen nemen, voor echte doe-het-zelvers is dit vanzelfsprekend, maar voor anderen lijkt dit misschien een onmogelijke opgave. Gelukkig bestaan er steeds meer eenvoudige toepassingen om zelf te isoleren. Hierbij moet je denken aan alles-in-een pakketten voor het isoleren van je zolder of isolatiemateriaal dat licht en makkelijk te verwerken is, zoals PIR platen.

Al met al is isoleren een slimme zet, het kost tijd en geld, maar je verdient het er door de jaren heen weer mee terug. Een goede investering in je huis en je eigen portemonnee.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.