We trappen een open deur in (niet letterlijk natuurlijk) wanneer we zeggen dat er tegenwoordig menig aantal verschillende toevoegingen kunnen gebeuren aan een woning. In het bijzonder wordt er tegenwoordig zeer veel aandacht besteed aan de veiligheid van een huis. Niet alleen bij een particuliere woning, maar ook bij een winkel is het zo dat mensen (al dan niet verplicht) veel meer stil blijven staan bij bepaalde veiligheden die ze kunnen voorzien. Eén van deze veiligheden is zogenaamde noodverlichting. Daarnaast wordt er in bepaalde panden vandaag de dag ook gebruik gemaakt van een zogenaamde deursluiter. Wil jij graag meer te weet komen over deze twee zaken? Dat is mogelijk hier in dit interessante artikel.

Wat is noodverlichting en waarom is het zo belangrijk? 

Zoals de naam reeds laat vermoeden wordt er gebruik gemaakt van noodverlichting in noodsituaties. Neem nu bijvoorbeeld de situatie waarin de stroom uitvalt in het pand waarin je, je bevindt. In dat geval zal doorgaans alle verlichting uitvallen, met uitzondering van de noodverlichting. In het merendeel van de gevallen wordt er hierbij gebruik gemaakt van noodverlichting welke automatisch aan zal gaan of blijft branden wanneer de stroom uitvalt. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er op de markt verschillende soorten noodverlichting zijn terug te vinden. 

 

Het type noodverlichting waar je behoeften aan hebt is een beetje afhankelijk van de situatie. In een private woning wordt er in de praktijk zelfs niet zo vaak voor gekozen om noodverlichting te voorzien. Is dat wel het geval? Dan wordt er daarvoor doorgaans gekeken in de richting van vervangingsverlichting. In grote panden is dat niet zo en wordt er gebruik gemaakt van evacuatieverlichting als noodverlichting. Deze moet het mogelijk maken voor de personen in het grote pand om zich in veiligheid te brengen wanneer de situatie dat vereist. 

Is noodverlichting voorzien verplicht of niet?

In een gewone woning is het zo dat het ophangen van noodverlichting niet verplicht is. Er zijn echter uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld een pand waarin je kamers verhuurt? Dan kan het wel een vereiste zijn om noodverlichting te voorzien. Raadpleeg hiervoor altijd goed de wet- en regelgeving ter zake zodat je op dit vlak zeker in orde bent. 

Wat is een deursluiter en waarvoor wordt ze gebruikt?

In bepaalde gevallen is het belangrijk om er voor te zorgen dat de deur automatisch sluit. Dit is onder meer het geval wanneer je bijvoorbeeld kinderen in huis hebt rondlopen of een huisdier dat niet de straat op mag lopen. Het automatisch laten sluiten van een deur kan op meerdere manieren worden gerealiseerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met behulp van een vloerveer, maar ook met een vloerpot. Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van een deursluiter. Een ander woord voor deursluiters is deurdrangers. Het gaat hierbij om een mechaniek welke bovenaan de deur wordt gemonteerd. Deze zorgt er voor dat deur nadat ze is geopend automatisch terug sluit. Hierdoor kan op een efficiënte manier worden voorkomen dat de deur open blijft staan. Niet alleen in private woningen, maar uiteraard ook in winkels of bedrijfspanden kan het mogelijks interessant zijn om gebruik te maken van een deursluiter.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.