Parket kopen, het is iets wat bijzonder veel mensen op een bepaald ogenblik overwegen. Geldt dat ook voor u? Dan spreekt het voor zich dat het belangrijk is om de juiste parket te kopen. Dit lijkt in eerste instantie misschien iets zeer eenvoudig, maar dat is het niet. Sterker nog, parket kopen is iets waar u doorgaans maar beter even goed over nadenkt. Dit niet alleen omwille van de uitstraling waarover ze moet beschikken, maar ook omwille van bijvoorbeeld het onderhoudsvriendelijke karakter. In ieder geval, gaat u parket kopen, maar kunt u daarvoor nog wel enkele interessante tips gebruiken? Lees dan vooral snel verder!

1.) Sta even stil bij de ondervloer van in uw huis

Parket kopen kunt u in de praktijk niet doen zonder eerst even stil te blijven staan bij de ondervloer waar in uw huis gebruik van zal worden gemaakt. Wanneer u de verschillende mogelijke ondervloeren op de markt van naderbij gaat bekijken zult u kunnen vaststellen dat er heel wat verschillende mogelijkheden bestaan. We maken een onderscheid tussen:

 1. Een zandcement dekvloer;
 2. Een betonnen ondervloer;
 3. Een vloer van hout;
 4. Een tegelvloer;

Wanneer u een keuze heeft gemaakt voor wat de ondervloer betreft is het tijd geworden om te gaan bepalen van welk type parket er gebruik zal worden gemaakt. Zo kan er worden gekozen voor een zwevende parketvloer, maar is het ook mogelijk om te kiezen voor een verlijm exemplaar. In ieder geval, bij parket kopen zijn ook dit twee opties die u grondig moet overwegen. Het spreekt voor zich dat dit nog lang niet alles is.

2.) Is er sprake van vloerverwarming in huis of niet?

Gedurende een lange tijd werd er gesteld dat parket kopen voor een woning met vloerverwarming geen goed idee was. Is dat nog altijd zo? Ja en neen. Voor mensen die in huis gebruik willen maken van vloerverwarming is het in de praktijk wellicht interessant om een lamelparket vloer te laten plaatsen. Is dit voor u toch niet helemaal duidelijk? Vergeet dan zeker nooit om aan de expert waarbij u het parket gaat kopen aan te geven dat u in uw huis gebruik wenst te maken van vloerverwarming.

3.) Parket kopen van welke houtsoort?

Een andere belangrijke vraag welke zich opdringt bij parket kopen heeft betrekking tot het soort hout waaruit deze moet zijn vervaardigd. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de hieronder aangegeven houtsoorten:

 • Eiken;
 • Europees eiken;
 • Amerikaans wit of rood eiken;
 • Olijf- en blank essen;
 • Hard Maple;

Bovenstaande mogelijkheden voor parket kopen zijn uiteraard niet de enige. Zo horen ook andere houtsoorten zoals bijvoorbeeld Afzelia, Cumaru en Lapachio ook tot de mogelijkheden. Hoe dan ook, heeft u een bepaalde voorkeur voor een specifieke houtsoort? Dan zult u doorgaans altijd kunnen vaststellen dat parket kopen van die houtsoort perfect tot de mogelijkheden behoort.

4.) Sta ook even stil bij de afwerking

De laatste die betrekking heeft tot parket kopen en dan vooral tot het afwerken van het parket heeft te maken met de afwerking waarover ze moet komen te beschikken. Op dit vlak zult u kunnen vaststellen dat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen vier verschillende soorten afwerkingen. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

 • Olie;
 • Lak;
 • Hardwax;
 • Was;

Belangrijk om rekening mee te houden is dat de ene afwerking plaatselijk kan worden bijgewerkt, maar dat niet geldt voor de andere afwerking. Bovendien is het zo dat verschillende afwerkingsmogelijkheden er om bekend staan harder te zijn en vooral ook minder snel te slijten. In ieder geval, bij parket kopen is ook even stilstaan bij de gewenste afwerking dus absoluut een must.

Benieuwd waar u nog meer rekening mee moet houden? Op www.parket-paleis.nl vindt u meer informatie.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.