Tegenwoordig zijn er verschillende houtsoorten te verkrijgen, waarvan multiplex toch wel een van de bekende soorten is. Multiplex bestaat uit verschillende soorten houtlagen die op elkaar zijn gelijmd, wat ervoor zorgt dat het hout erg stevig is. Multiplex is voor verschillende klussen binnenshuis te gebruiken, vn constructiemateriaal tot aan hout dat wordt gebruikt voor een uniek design. In dit blog zullen we je meer vertellen over multiplex!

Verschillende kwaliteitsklassen

Multiplex is te gebruiken voor verschillende soorten klussen binnenshuis. Echter is niet iedere klus hetzelfde, waardoor er ook verschillende kwaliteitsklassen zijn in multiplex! De kwaliteitsindicator zegt iets over het dekfineer van de multiplex plaat. Er zijn verschillende soorten kwaliteitsklassen:

  • Klasse A: in deze klasse mogen geen kwasten zichtbaar zijn op de platen
  • Klasse B: in deze klasse mag een minimaal aantal kwasten zichtbaar zijn per m2
  • Klasse C: in deze klasse mogen vaste en losse kwasten aanwezig zijn
  • Klasse D: naast vaste en losse kwasten, mogen er bij deze multiplex platen ook zachte kwasten aanwezig zijn

Door te werken met verschillende kwaliteitsklassen, zul je altijd beschikken over de juiste multiplex platen voor je klus. Wanneer je multiplex wilt toepassen bij een klus waar het multiplex zichtbaar is, is het aan te raden om te kiezen voor multiplex platen uit de kwaliteitsklasse A of B. 

Verschillende soorten multiplex

Er zijn verschillende soorten multiplex te verkrijgen. Door de eigenschappen van de verschillende soorten multiplex, zul je altijd de mogelijkheid hebben om een juiste multiplex plaat toe te passen in jouw klus. Een meest voorkomende variant is multiplex van berkenhout. Multiplex van berkenhout is rustig van uiterlijk, vlak en zijn ook zeer gemakkelijk te zagen.

Wanneer je multiplex wilt toepassen voor meubels of modelbouw, kun je kiezen voor multiplex van Russisch berkenhout. Dit materiaal heeft een fraai uiterlijk met mooie vlamtekeningen, waardoor het ontwerp er strak uit zal zien!

Ga aan de slag!

Dan is het nu tijd om zelf aan de slag te gaan! Kies op basis van jouw klus de gewenste kwaliteitsklasse en het soort multiplex waarover je wilt beschikken. Door te kijken naar alle mogelijkheden in multiplex, zul je over unieke en stevige ontwerpen beschikken. Met het gebruik van het juiste materiaal zal het multiplex de juiste stevigheid bieden, zodat je niet over een aantal jaar weer opnieuw moet beginnen. We hebben nu een aantal voorbeelden gegeven van de verschillende soorten multiplex, maar zijn er nog veel meer soorten te vinden. Door de soort te combineren met de juiste kwaliteitsklasse, beschik je over het juiste bouwmateriaal. Succes met je klus!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.