Er zijn verschillende oorzaken die tot een lekkage kunnen lijden. De oorzaak achterhalen is jammer genoeg ook nog erg lastig in de meeste gevallen. De natte plek op het plafond duidt namelijk niet perse aan dat de lekkage ook op die plek is ontstaan. Bent u benieuwd naar de meest voorkomende oorzaken van lekkages? Lees dan verder en kom erachter!

Een plat dak

Platte daken zijn vaak een grote boosdoener als het gaat om lekkages. Vooral oudere op asfalt gebaseerde dakbedekkingen gaan niet erg lang mee voordat een lekkage ontstaat. Door vorst en dooi kunnen de randen van de knik openbarsten op een plat dak. Water kan dan makkelijk uw woning insijpelen. Voorzie uw dak van een naadloze dakbedekking uit één stuk om een lekkage in de toekomst zoveel mogelijk te minimaliseren.

De dakgoot

Zit uw dakgoot verstopt? Dit kan ervoor zorgen dat de dakgoot overstroomt en er dan dus een lekkage ontstaat. Het water kan dan uw dakconstructie infiltreren. Bij platte daken kan dit probleem eerder ontstaan. Een verstopte dakgoot kan dan leiden tot een grote plas stilstaand water. Voorkom deze situatie door regelmatig uw dakgoot te reinigen.

Schoorstenen

Schoorstenen zijn naast platte daken en dakgoten ook een veel voorkomende oorsprong van lekkages. Het daklood rondom de schoorsteen speelt hier een grote rol in, maar het controleren van de stenen zelf is al helemaal belangrijk. Als er gebarsten stenen tussen zitten, dan kan dit ervoor zorgen dat regen de schoorsteen ingeblazen wordt. Het voegwerk controleren is ook essentieel. Als er te veel water bij de bouwstenen van de schoorsteen zit, dan kan het voegwerk loslaten. Controleer als laatste de schoorsteenkap. Als deze niet meer goed is, dan kan het water door de schoorsteenpijp naar beneden lopen.

Een professional inschakelen

Vindt u het lastig om het bovenstaande advies te volgen? Dan kunt u altijd een vakman inschakelen. Ze helpen u graag verder en kunnen misschien een mogelijk lekkage voor u voorkomen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.