Heb jij al eens van de afkorting GBO gehoord? Zo niet, dan helpt dit artikel je verder om alles te weten te komen over het gebruiksoppervlakte van een woning. Wanneer jij een huis wilt kopen, dan is het uiteraard van belang om te weten te komen of de ruimte groot genoeg is voor jou en jouw gezin. Ondanks dat de woning ruim is, kom je er vaak achter dat de volledige m2 niet volledig bruikbaar is. Wellicht staat er een muur, zit er een elektriciteitskast, of zitten er kasten in de woning. Al deze ruimte gaat weg van de ruimte waar jij daadwerkelijk in kan bewegen en leven. Met behulp van deze NEN2580 meetmethode wordt het gebruiksoppervlakte in kaart gebracht.

Het gebruik de NEN2580 normering

Om te zorgen dat jij exact weet hoeveel bruikbare ruimte jij koopt of in hoeveel bruikbare ruimte jij leeft, is er een normering opgesteld. Deze normering heet ook wel de NEN 2580. Deze normering wordt landelijk gebruikt om de inhoud en het oppervlakte van de woning te bepalen. In de rekenmethode wordt rekening gehouden met mogelijk onbruikbare ruimte. Ook wordt er in de NEN2580 onderscheid gemaakt tussen verschillende omgevingen, zodat je ook direct weet hoeveel ruimte iedere functie heeft. Deze normering is zo effectief en transparant gebleken, dat het sinds 2010 verplicht is gesteld om woningen te meten volgens deze meetmethode.

Wat zijn de voordelen van de NEN2580 normering?

Het is niet gek dat je benieuwd bent wat deze normering zo speciaal maakt dat het een verplichting is geworden. Daarom gaan wij hier uitleggen hoe deze meetmethode in elkaar zit. Met behulp van de NEN 2580 wordt een woning zo precies mogelijk ingemeten. Een potentiële koper weet hierdoor exact hoeveel ruimte ze krijgen voor de prijs en hoeveel euro ze betalen per vierkante meter. Deze informatie is erg van belang wanneer jij een huis gaat kopen, want de prijs per vierkante meter toont aan of de vraagprijs past bij de hedendaagse waarde op de markt. Zo voorkom je als koper dat je wellicht veel te veel betaalt voor een woning. Deze normering helpt dus uiteindelijk voornamelijk mee om transparantie te creëren op de woningmarkt. 

Het uitwerken van de NEN2580

Om de meetresultaten overzichtelijk te houden, wordt de ruimte onderverdeeld in vier verschillende gebruiksoppervlakten. Deze vier geven aan welke ruimte bewoonbaar is, welke ruimte bijvoorbeeld bergruimte is en welke ruimte bijvoorbeeld muren zijn. Zo heb je een duidelijk overzicht over hoe de ruimte verdeeld is. Om de NEN 2580 te berekenen, wordt er eerst gekeken naar de bovenste verdieping van de woning en vervolgens wordt er langzaam naar onder gewerkt. Om te zorgen dat de NEN 2580 zo accuraat mogelijk wordt berekent, schakel je NENmetingen.nl in.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.