Wanneer je van plan bent om je huis te verkopen dan ben je als verkoper een energielabel mee te geven aan de koper. Als je dit niet doet dan kan je een boete opgelegd krijgen. Maar wat is nu een energielabel?

Aanvraag energielabel

Het aanvragen van een energielabel is noodzakelijk omdat het je een beeld geeft hoe energiezuinig het huis is. Als het blijkt dat je huis niet energiezuinig is dan kan het een stimulans zijn om maatregelen te treffen om het huis energiezuinig te maken. Een energielabel heeft een aantal kassen. Het gaat van A+++ voor heel erg energiezuinig tot G voor helemaal niet energiezuinig. Een energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Wanneer het om een oudere woning gaat dan zijn het simpele en slimme investeringen die je kan doen om het huis energiezuiniger te maken. Eenmaal de investering is gepleegd verdien je het sowieso weer terug. Wanneer je de investering hebt gedaan zal je merken dat het hus comfortabeler wordt en ook nog milieuvriendelijker. Wanneer het huis een energiezuinig energielabel heeft kan het ook meer in waarde gaan stijgen.

Voorlopige aanvraag energielabel

De overheid heeft aan elke woningeigenaar een voorlopig energielabel gegeven. Dit is meer bedoeld als een inschatting welke gebaseerd is op bepaalde gegevens zoals het jaar waarin het huis gebouwd is, het type woning en de oppervlakte van de woning. Er wordt ook gekeken naar de energiebesparende maatregelen die zijn genomen. Deze kunnen gelden voor verschillende type woningen. Ga even na wat voor soort voorlopige energielabel je huis heeft. Het is wel zo dat het voorlopig label eigenlijk niets zegt over het huis. Mocht het zijn dat je energiebesparende maatregelen hebt genomen dan zal je huis zeer waarschijnlijk een gunstiger label hebben. Als je wilt weten wat het werkelijke label is van je huis dan zal het voorlopige label moeten laten omzetten in een definitief energielabel. Voor aanvraag energielabel kan je bij het Centraal register techniek een energieadviseur vinden. Ook kan je meerdere offertes aanvragen bij verschillende energieadviseurs zodat je ze kan vergelijken. Kijk ook uit naar een energieadviseur bij jou in de buurt.

 

 

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.