Natuurlijk kun je een ruimte opmeten met een rolmaat of een duimstuk. Dat kost je meestal veel tijd en om het aantal vierkante meters te berekenen moet je je hoofd laten werken of een rekenmachine gebruiken. Wist je dat je afstand, inhoud en oppervlakte ook binnen een paar seconden kan berekenen met een afstandsmeter? In dit artikel bekijken we welke afstandsmeters er zijn en waarom je deze zou moeten gebruiken. 

Welke soorten afstandsmeters zijn er?

Grofweg worden er twee technieken gebruikt bij afstandsmeters. Lasertechniek en ultrasone lasertechnieken. Ultrasone afstandsmeters zenden een ultrasoon signaal uit dat weerkaatst op het te meten object. Het signaal kaatst vervolgens terug en de afstandsmeter berekent de tijd dat het duurt voordat het signaal is teruggekaatst. Het voordeel van dit soort meters is dat zij relatief goedkoop zijn en in lege ruimtes afstand accuraat kunnen berekenen. Afstandsmeters die gebruik maken van lasertechniek sturen een laser impuls naar het te meten object. Het berekenen van de afstand gebeurt vervolgens door reflectie. In vergelijking met ultrasone afstandsmeter zijn lasermeters minder gevoelig voor invloeden van buitenaf.

 

Over welke functies beschikken afstandsmeters?

Zoals de naam al zegt kun je met een afstandsmeter een afstand meten. De maximale afstand varieert van zo’n 15 meter tot wel 300 meter. Metingen zijn tot op de millimeter nauwkeurig. Met lasermeters is het zelfs mogelijk om in een ruimte met veel obstakels metingen te verrichten. De wat uitgebreidere afstandsmeters zoals de Astek laser meter kunnen ook oppervlaktes en volume meten. Dat is ideaal op het moment dat je je kamer moet verven of behangen, een vloer moet leggen of een nieuw verwarmingssysteem wil aanleggen. Daarnaast beschikken veel afstandsmeters over extra functies zoals het optellen en aftrekken van gemeten afstanden en connectie via bluetooth met andere apparaten zodat gegevens makkelijk doorgestuurd kunnen worden.

In welke gevallen gebruik je een afstandsmeter? 

Afstandsmeters zijn heel handig in alle gevallen waarbij een afstand, een oppervlakte of een volume moet worden bepaald. De wat geavanceerdere afstandsmeters zijn ook geschikt voor het berekenen van hellingen. Dit soort meters komen goed van pas bij een dakverbouwing. Als de weersomstandigheden niet te extreem zijn kun je een lasermeter zelfs gebruiken in de tuin. 

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.