Wanneer we denken aan veelvoorkomende productietechnieken komt stansen al snel om de hoek kijken, maar wat houdt stansen nou eigenlijk in? Een stansmachine bestaat uit een stempel, de vloer en daar op liggend het materiaal wat gebruikt zal worden in het product, dit kan bijvoorbeeld textiel of metaal zijn. Doormiddel van allerlei verbindings- en productietechnieken worden de stempels in de juiste vormen gemaakt en aan de machine gezet. Aan de stempels zitten scherpe randen die ervoor zorgen dat het materiaal gesneden wordt, ook wel bekend als eruit slaan. Bij stansen is de vorm die wordt gemaakt het uiteindelijke product. dit is overigens ook het verschil met ponsen waar veel verwarring bij ontstaat. Bij stansen is de vorm die er wordt uitgeslagen het uiteindelijke product en bij ponsen is de plaat die overblijft het product. Het stansen van materiaal is een simpele productiemethode en het wordt gebruikt in series. Een eenvoudig en vaak voorkomende stansmachine is de perforator, hoewel dit een stuk kleiner en simpeler is dan de grotere stansmachines in de fabriek is de werking vrijwel identiek. De stempels zijn net als bij de grotere machines de vormen die de gaten in het papier slaan.

 

Materialen en voorbeelden

De productietechniek stansen is erg populair vanwege de simpele werking én het feit dat het bij vrijwel elk materiaal te gebruiken is. Naast materialen zoals hout, glas en steen is het bijna altijd te gebruiken, denk dan aan metalen, rubber, leer en kunststof. Het is dan ook logisch dat er veel voorwerpen worden geproduceerd doormiddel van de productiemethode stansen. Voorbeelden van voorwerpen die worden gestanst zijn bijvoorbeeld simpele vormpjes voor kinderen, spelkaarten, bestek of zelfs auto onderdelen. Vaak wordt vergeten dat het maken van simpele papieren vormen doormiddel van de stempels ook behoren tot de stanstechniek.

 

Het succes

Zoals je misschien al gemerkt hebt, wordt de techniek gebruikt voor voorwerpen overal om ons heen. Dit is dan ook de reden dat de techniek zo succesvol is. Doordat het erg makkelijk is om de machines te gebruiken, de aanschaf van de middelen relatief goedkoop zijn en het gebruik van de machines voor veel voorwerpen inzetbaar is, is het stansen van voorwerpen voor producenten erg aantrekkelijk. We kunnen hier wel uit concluderen dat stansen een van de meest populaire productiemethodes is die er op dit moment zijn. Doordat de techniek al van vroeger uit gebruikt wordt is het dus ook niet meer weg te denken uit de huidige wereld van technieken en productie.

 

Bron: aannemersbedrijfbarendrecht.nl

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.