Je zult wellicht wel eens met een makelaar te maken gehad. Dan heb je jezelf misschien afgevraagd: wat zijn de werkzaamheden van een makelaar? Dat is natuurlijk goed om te weten, want dan weet je waarvoor je er een kan inschakelen. Op die vraag wordt in dit artikel ingegaan. Hoewel je het woord makelaar ook in andere situaties kan gebruiken, waarbij het gaat om een tussenpersoon bij koppelen van een koper aan een verkoper, beperkt dit artikel zich tot de onroerend goed makelaar.

 

Certificering

Sinds 2001 is de titel van makelaar niet meer beschermd en is de beëindiging verdwenen. Iedereen zou zich dus makelaar kunnen noemen. Brancheorganisaties bewaken nu met de certificaten de kwaliteit. Er zijn er twee organisatie die certificaten uitgeven: SCVM (Stichting Certificering Voor Makelaars en taxateurs) en Stichting VastgoedCert. Beide stichtingen maken onderscheid tussen drie kamers, je zou die specialisaties kunnen noemen. Dat zijn:

 

 • Woningen
 • Bedrijfsmatig Vastgoed
 • Landelijk en Agrarisch Vastgoed

 

Een makelaar kan inschrijving aanvragen voor een of meerdere kamers. Een makelaar die is bij de Stichting VastgoedCert is ingeschreven, mag achter de naam de letters RMT en/of RT zetten.

 

Typen makelaars

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie typen makelaars, namelijk:

 

 • Aan- en verkoopmakelaar
  Een aan- en verkoopmakelaar bemiddelt bij de aan- respectievelijk verkoop van een woning. Iemand kan zowel aan- als verkoopmakelaar zijn, maar niet als het gaat om hetzelfde pand.
 • Verhuurmakelaar
  Een verhuurmakelaar assisteert bij de verhuur van kamers, appartementen en huizen.
 • Makelaar van bedrijfspanden
  Een makelaar van bedrijfspanden doet in grote lijnen hetzelfde als een aan- en verkoopmakelaar, maar bemiddelt hij bij bedrijfspanden

 

Werkzaamheden

Wat zijn de werkzaamheden van een makelaar? Het antwoord op die vraag hangt mede af van aan de ene kant of we het hebben over een woning, een bedrijfspand of een landelijk/agrarisch onroerend goed, en aan de andere kant of het gaat om verhuur, aan- of verkoop. Maar in grote lijnen gaat het om bemiddeling bij koop of huur van een pand. De makelaar regelt de contracten, stelt afspraken vast, bijvoorbeeld voor de bezichtiging van een pand, en is met name bezig met het zoeken van een goede partij voor het type transactie waarvoor hij ingeschakeld is. Voor het verkopen, verzamelt hij  informatie en foto’s van panden, om die aan kandidaat-kopers te kunnen tonen. Waarover hij dat materiaal verzamelt, hangt af van zijn specialisatie.

 

Bron: www.sweepmakelaardij.nl

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.