Te vaak heeft een vertrek een hinderlijke galm, en de oorzaak daarvan ligt voor de hand. Zo eenvoudig de oorzaak kan zijn, zo moeilijk lijkt de oplossing. Maar ruimte akoestiek verbeteren is altijd mogelijk, het vraagt enkel creativiteit. Lees verder over de oorzaak en de oplossing.

Kantoortuinen zijn een goed voorbeeld

Vroeger trof je in een interieur voldoende aan wat het geluid dempte. Op de vloer lag tapijt, en naast de ramen hingen er overgordijnen van een zware stof zoals velours. De geluidsgolven konden niet weerkaatsen. Tegenwoordig tref je meer hardere vloerbedekking aan zoals laminaat, en ook is de raamdecoratie anders. Een oplossing om ruimte akoestiek te verbeteren is teruggaan in de tijd. Als je in de zithoek op de laminaatvloer een vloerkleed legt, dan kan het verschil al merkbaar zijn. Maar de echte innovaties tref je aan in een kantoortuin, en die uitvindingen zijn online makkelijk te bekijken. Veel bedrijven zijn toeleverancier voor kantoren, en zij adverteren met hun vindingen. Op de website kun je dan bijvoorbeeld lezen over speciale scheidingswanden die de ruimte akoestiek verbeteren en hoe de scheidingswanden werken.

Een ander plafond doet veel

Een voorbeeld van ruimte akoestiek verbeteren in de kantoortuin is speciale wanddecoratie. Het ziet eruit als mos, als je eraan voelt dan lijkt het spons, en de werking ligt voor de hand. Zacht materiaal weerkaatst geen geluid, maar er is sprake van het absorberen van geluidsgolven. Het hangt er een beetje vanaf welke toeleverancier je aantreft voor kantoortuinen, maar ga er maar vanuit dat er een webshop te vinden is die een scheidingswand met zulk materiaal kan leveren. Mocht zo’n scheidingswand om één of andere reden niet kunnen, bedenk dan dat een ander plafond wonderen doet. Het verlaagde plafond met leuke details zoals inbouwspotjes is weer helemaal hip, en naast mooi en netjes is de ruimte akoestiek verbeteren eenvoudig.

Hoe voller een ruimte des te minder echo

Met een plafond aanpassen is veel ruimte voor creativiteit. Een mogelijkheid is een plafond deels verlagen. Dan wordt er een koof gemaakt en een lager plafond van plafondplaten, en daar dan eventueel een verlichting in. Mocht het plafond aanpassen niet voldoende helpen, dan kun je maar tot één conclusie komen en dat is dat de ruimte te leeg is. Weinig spullen in een vertrek hebben is handig met schoonmaken, maar voor het geluid funest. Ruimte akoestiek verbeteren gaat goed met extra woonaccessoires en meubels plaatsen, je verkrijgt dan een gezellig vertrek zonder een hinderlijke galm.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.