Met het veranderende weer krijgen we steeds vaker te maken met fikse onweersbuien. Waar de een het een prachtig gezicht vindt om te zien, zo is de ander enorm bang voor het gedonder en geflits. In Nederlands slaat bliksem zo’n 100.000 keer peer jaar in. Dat is enorm veel! Maar hoe zorg je ervoor dat zowel jouw woning als jij zelf veilig bent tijdens onweer? We leggen het je graag uit.

Huis beveiligen tegen onweer

Bij een blikseminslag komt er een enorme spanning vrij dat voor kortsluiting kan zorgen en kortsluiting is de meest voorkomende oorzaak van een brand in een woning. Daarom is het heel belangrijk dat je jouw woning hiertegen beschermd. In veel oude huizen zie je nog vaak stopcontacten die niet geaard zijn. Een elektranet dat niet geaard is kan onder een hoge spanning komen te staan. Een aardpen laten slaan zorgt ervoor dat overtollige spanning via de aarding en de aardpen in de grond wordt gevoerd. Zorg er wel voor dat je een aardpen altijd door een erkende elektricien laat slaan. Het is namelijk echt vakwerk.

Niet bellen tijdens onweer

Vaak willen mensen elkaar bellen om te kijken of alles goed gaat. Echter kun je beter even wachten met bellen totdat de storm weer is gaan liggen. Dat komt, omdat de menselijke huid een slechte geleider is van elektriciteit. De stroom zal niet door het hele lichaam trekken, maar zal wegvloeien. Als je jouw mobiel tegen je gezicht houdt, zal de stroom niet wegvloeien, maar juist door heel je lichaam gaan. Hierdoor is de kans op inwendige verwondingen met overlijden tot gevolg een stuk groter. Houdt jouw mobiel dus zover mogelijk bij je uit de buurt tijdens onweer.

Niet douchen of afwassen

Het lijkt misschien een fabeltje, maar het is echt geen grap. Tijdens onweer kun je beter niet gaan douchen of de afwas gaan doen. Stel dat de bliksem dicht bij jou in de buurt inslaat, dan zal de stroom een uitweg langs de leidingen gaan zoeken. Water geleid stroom en de kans op verwondingen is hierdoor enorm. Doe het dus niet!

Blijf uit de buurt van..

Is jouw woning op dit moment nog niet voldoende beschermd tegen bliksem? Blijf tijdens onweer dan in ieder geval uit de buurt van ramen, stromend water, metalen kachels en andere metalen objecten.

Blijf veilig en bel bij nood het alarmnummer

We hopen dat je iets gehad hebt aan onze tips en hopen natuurlijk dat jij tijdens onweer altijd veilig bent. Is er toch een noodsituatie? Bel dan altijd het alarmnummer! Veiligheid staat op één.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.