Omdat gipsplaten gebruik maken van een in de fabriek gemaakt gipspaneel zijn de maten standaard. Maar het snijden van gipsplaat kan met een scherp mes of een speciaal mes gedaan worden. Zagen is niet nodig.

Gipsplaten werden populair in het begin van de jaren 1960, en wordt vandaag bijna uitsluitend gebruikt voor tussenwanden en tijdelijke wanden. Er is weinig verschil tussen goed en minder goed uitgevoerd werk met gipsplaten. Slecht gipsplaat werk is te

Gipsplaat is verkrijgbaar in 3/8 inch, 1/2 inch en 5/8 inch diktes. Er zijn speciale gipsplaten verkrijgbaar die beter bestand zijn tegen water of vuur. Wandplaten worden genageld of geschroefd op framing van hout en zijn eenvoudig te monteren

De naden tussen de gipsplaat panelen worden afgeplakt en opgevuld met gipsplaat massa. De voegen worden nat of droog geschuurd om een homogeen wandoppervlak te creëren. Als de afwerking slecht is, zijn de naden van gipsplaat voelbaar of kunnen zichtbaar worden als de muur droogt. Gipsplaat wordt ook wel muurboard genoemd.

Baksteen of imitatie baksteen

Bakstenen of stenen oppervlakken op binnenmuren van gebouwen zijn mooi en rustiek in bepaalde gebouwen.
Baksteen of steen zijn echter niet de gebruikelijke afwerkingen voor binnenmuren in huizen, hoewel we wel baksteen of steen fineer vinden in keukens, slaapkamers, rond open haarden, en op soortgelijke plaatsen. Grotere oppervlakken bekleden met

Sommige werkzaamheden aan oude huizen omvatten het verwijderen van het oorspronkelijke pleisterwerk om baksteen aan de muren bloot te leggen. Dit metselwerk was meestal niet bedoeld om te worden gezien, en kan een groot aantal kleine, beschadigde of verkeerd gekleurde bakstenen vertonen.

Mortelvoegen kunnen zeer onregelmatig zijn. Het verwijderen van pleisterwerk van de binnenzijde van een bakstenen buitenmuur vermindert de isolatiewaarde van de muur enigszins, en kan de kamer minder comfortabel maken in koude klimaten.

Een binnenmuur is anders

Het verwijderen van pleisterwerk van een bakstenen binnenmuur levert niet hetzelfde probleem op, maar vermindert wel de akoestische isolatiewaarde van de muur. Dit kan bijvoorbeeld een probleem zijn bij geschakelde woningen met een gemeenschappelijke bakstenen muur. Het afdichten of bekleden van blootliggende bakstenen muren helpt het stof van de bakstenen en mortel onder controle te houden. Ook de isolatiewaarde zal weer toenemen.

Dunne plakjes baksteen of steen van ongeveer 1/2 inch dik, of imitatie baksteen kunnen op een muur worden aangebracht met behulp van een lijm of door de baksteen in mortel in te bedden. Het kunnen afzonderlijke stukken zijn of grotere panelen. Plakjes worden soms gebruikt rond een open haard om het effect van massief metselwerk te creëren. Volle bakstenen worden niet gebruikt omdat hun gewicht zou vereisen dat de vloer eronder wordt versterkt.

Bron: Homewishez

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.