Voor velen is het kopen van een woning de grootste aankoop van zijn of haar leven. Het aankopen van een woning is een aanzienlijk bedrag en dat bedrag heeft niet iedereen op zijn haar of bank staan. Maar gelukkig is daar een oplossing voor. Wij als mensen kunnen bij de bank een hypotheek afsluiten om het gewenste paleis alsnog te kunnen krijgen. Maar logische wijs brengt dat ontzettend veel vragen met zich mee, zoals Hoeveel kan ik lenen? Onderstaand gaan wij een aantal belangrijke zaken omtrent een hypotheek met jou bespreken:

De hypotheekregels in 2022

Bij het afsluiten van hypotheek, stel jij je voorafgaand ontzettend veel vragen. De vraag die we hierboven hebben geformuleerd komt veel voor, maar ook de vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen komt regelmatig voor.

In 2022 kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je de bijkomende kosten, zoals kosten koper, wel zelf moet financieren. Wil jij energiebesparende maatregelen meefinancieren dan kun jij 106% i.p.v. 100% van de waarde van de woning lenen.

Welke hypotheekvorm is het meest voor de hand liggend voor jou?

  • Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de maandelijkse soms van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. In het begin van de looptijd betaal je vooral rente en naarmate de looptijd vordert ga je meer aflossen.

 

  • Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is de hypotheek met het meeste houvast. Het is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De rente die je betaald wordt steeds lager, waardoor je maandlasten afneemt.

 

  • Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek ben je gedurende de looptijd niet verplicht om af te lossen. Je hebt als het ware zelf de touwtjes in handen, maar weet wel dat je op de einddatum de gehele lening in afgelost dient te hebben.

 

  • Beleggingshypotheek

Niet de hypotheekvorm waar je zo 1 2 3 aan denkt, maar met de stijgende populariteit dat beleggen de laatste jaren heeft gekregen, is de beleggingshypotheekvorm wel interessant. Wat houdt het in? Bij een beleggingshypotheek bouw je het vermogen op om af te lossen via beleggingen. Er wordt voor jou geïnvesteerd in beleggingsfondsen via een aparte beleggingsrekening. Je belegt met een éénmalige of periodieke inleg in beleggingsfondsen.

Nu je weet hoeveel jij kan lenen en welke hypotheekvormen er zijn kan jij daadwerkelijk op huizenjacht gaan. Goed om te weten is dat de bovenstaande hypotheekvormen slechts een greep uit het grote assortiment is. Zorg dat je van tevoren goed onderzoek doet naar welke vorm het best bij jou past.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.