Het plaatsen van een rookmelder is vaak snel gedaan. Men doet vaak langer over de keuze van een rookmelder. Bij het aanschaffen van een rookmelder heb je de keuze in verschillende soorten. Denk aan verschil in prijsklasse, soort batterij en design. Welke rookmelder voldoet aan jouw wensen? We helpen je graag een handje bij het maken van een keuze. Daarom zetten we een aantal belangrijke factoren op een rijtje en leggen we uit waar je een rookmelder plaatst.
Verschillende soorten rookmelders
Kies de juiste rookmelder die past bij jouw voorkeuren. Ga jij voor een rookmelder op stroomnet of op batterijen? Bij rookmelders op batterijen zit er vaak een verschil in levensduur. Rookmelders op batterijen hebben vaak een levensduur van 1 tot 2 jaar. Je hebt ook rookmelders met lithium batterijen die pas na 5 of 10 jaar vervangen hoeven te worden. 230V rookmelders werken op stroomnet. Je weet dan zeker dat deze niet zomaar leeg zijn. Deze rookmelders moeten voorzien zijn van een backup batterij of accu. Daarnaast zijn er ook koppelbare rookmelders. Deze rookmelders zijn ideaal bij meerdere woonlagen. Wanneer een van de melders afgaat, gaan alle rookmelders af. Er zijn verschillende opties voor koppelbare rookmelders, zoals bedraad koppelbaar of draadloos koppelbaar. Tenslotte is het verstandig om te kijken naar rookmelders met een q-label.Een q-label omvat het kwaliteitskeurmerk wat is vastgesteld door de voornaamste aanbieders van rookmelders.
Locatie van een rookmelder
Nadat je een keuze hebt gemaakt en de rookmelder hebt aangeschaft, ga je aan de slag met rookmelders plaatsen. Voor de maximale veiligheid is het belangrijk om rookmelders op goede plekken te hangen. Hang op elke etage minimaal 1 rookmelder op. Het is verstandig om de vluchtweg zoals van de slaapkamer naar buiten van een rookmelder te voorzien. Je wil zo snel mogelijk weg en zo min mogelijk rook inademen. Rookmelders hang je altijd tegen het plafond. Houd er ook rekening mee dat je op de volgende plekken geen rookmelder monteert: bij een ventilator, boven de verwarming of op vochtige plekken. Op deze plekken kan een rookmelder zijn werk niet goed doen. Bijvoorbeeld in de keuken of op een badkamer waar damp of stoom ontstaat. Een rookmelder kan dan vals alarm geven. Deze ruimtes kun je beter voorzien van een hittemelder welke detecteert op basis van temperatuur.
Laat een antwoord achter