Met een gezin vol opgroeiende kinderen kan het moeilijk zijn om de vaste vloerbedekking schoon te houden, vooral na een paar jaar. Door over te stappen van tapijt op laminaatvloeren kun je het huis weer een frisse en schone uitstraling geven.

Als je een nieuw huis koopt leg je overal nieuwe vloeren, natuurlijk met vloerbedekking in de slaapkamers. Maar met kinderen en een hond kan het tapijt het zwaar te verduren krijgen. Daarom is laminaat voor de slaapkamers een goed idee. Ook als je eigenlijk de hele slaapkamer opnieuw in wilt richten is het goed te beginnen met de vloer.

Om te beginnen kies je natuurlijk waterdicht laminaat. Zeker met een zwembad in de tuin is het erg belangrijk dat de vloeren bestand zijn tegen natte handdoeken, of een natte hond die stiekem het huis weer binnensluipt voordat hij helemaal droog is.

 

Verschillende vloeren

Als het grootste deel van de eerste verdieping met tegels belegd is, wil je tijdens het dweilen naadloos van het woonhuis naar de slaapkamers kunnen gaan zonder dat je op een ander type dweil of schoonmaakmiddel moest overschakelen.

Een laminaat vloer is uiterst duurzaam, de onderlaag is er een vast onderdeel van en een goede laminaat vloer heeft een levenslange garantie tegen verbleken, slijtage en waterschade.

 

De kleur van de vloer kiezen

Als je een vloer gaat uitzoeken, zorg er dan voor dat je de nodige vloerstalen en kleurstalen meeneemt naar de winkel. De verlichting in je huis zal anders zijn dan bij de verkoper van het laminaat en het is verbazingwekkend hoe kleuren kunnen veranderen in een andere omgeving.

 

Hoeveel heb je nodig

Een laminaat vloer is heel gemakkelijk zelf te leggen. Neem de afmetingen van de kamer(s) waar je de vloer gaat leggen en schrijf ze op. Vergeet gebieden zoals erkers, schuine muren, of andere hoekjes niet. Zodra je het totale aantal vierkante meters hebt berekend, is het een goed idee om er 10% bij op te tellen.

Zo ben je er zeker van dat je genoeg laminaat hebt voor eventuele speciale vormen die je uit moet snijden of eventuele fouten die je zou kunnen maken. Vergeet niet om bijpassende drempels te kopen als je de vloer wilt verbinden met andere soorten vloeren in je huis, zoals tapijt of tegels.

 

Installatie

Bereid het vloeroppervlak voor voordat je met de installatie begint. Haal het oude tapijt, de lijm of plakstrippen en de plinten weg. Dezelfde plinten plaats je later weer terug, dus markeer waar ze thuishoren en bewaar ze goed.

Lees de bijgeleverde instructies voor het installeren van het laminaat en plan waar je met de installatie gaat beginnen. Meestal is dit de langste muur in de kamer.

Laminaat planken zullen verschillende patroonvariaties hebben. In elke doos zitten niet altijd verschillende patronen, dus om ervoor te zorgen dat je niets dubbel doet, moet je gelijksoortige patronen op elkaar stapelen, zodat je ze bij het leggen af kunt wisselen. Je wilt niet eindigen met twee exact dezelfde planken als dat niet nodig is.

Een laminaat vloer is heel eenvoudig te leggen en het kan relatief snel gedaan worden. Neem echter wel de tijd en plan het leggen van laminaat goed. Het is beter wat meer tijd te besteden en later geen spijt te hebben van kleine fouten die tijdens het leggen nog te herstellen zijn. Doe het rustig en doe het goed.

Bron: 123verbouwen.nl

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.