Iedereen met een gazon van gras is er wel een beetje bang voor: gele, dorre plekken die steeds maar groter en groter worden en geen bestrijdingsmiddel dat hier tegenop kan. Het wordt dan tijd om het gazon te herstellen. Hoe dit moet, leggen we in dit artikel uit!

Waarom gazon herstellen belangrijk is

Het gazon ligt natuurlijk dag in dag uit buiten, het hele jaar door. Hierdoor krijgt het gras het zwaar te verduren: spelende kinderen, ravottende huisdieren, droge zomers en barre winters. Daarnaast kan het gras ook last krijgen van onkruid, mos en ongewenste insecten zoals emelten en engerlingen. Het resultaat van deze invloeden is dat je een dor en droog gazon met kale, dode plekken krijgt. Dit ziet er natuurlijk niet fraai uit, dus vandaar dat we dit graag willen oplossen!

Wanneer kun je het beste gazon herstellen?

Je kunt het beste in het voorjaar of najaar een gazon herstellen. In deze periode is de bodemtemperatuur namelijk het meest ideaal. Het is dan niet te koud, maar ook niet te warm, waardoor het graszaad kan ontkiemen. Ook is de lucht vochtig genoeg, waardoor het gras netjes kan groeien.

Stappenplan: hoe je in 6 stappen een gazon herstelt!

Tenslotte delen we een zesdelig stappenplan om jouw gazon binnen no time weer te laten stralen!

Stap 1: gazon verticuteren

Mos of vilt is niet goed voor het gras. Zodra je merkt dat er een viltlaag of moslaag vormt, moet je deze dus zo snel mogelijk verwijderen/verticuteren. Je zorgt er dan voor dat het gras weer kan ademen en voedingsstoffen kan opnemen.

Stap 2: graszaad zaaien

Verticuteren kan er soms voor zorgen dat er kale plekken ontstaan. Deze werk je netjes weg door graszaad te te kopen en bij te zaaien. Wel moet je eerst de ondergrond bewerken. Haal dus steentjes en andere viezigheid weg, zodat de zaadjes alle ruimte krijgen om te ontkiemen.

Stap 3: gazon bemesten

Gras heeft voeding nodig. Dit haalt hij uit mest. Bemesting is dus belangrijk als je een gazon hebt, want dan kan het gras lekker groeien. Bemesten doe je idealiter drie tot vier keer in het jaar: voorjaar, begin van de zomer, einde van de zomer en najaar.

Stap 4: water geven

Na het bemesten moet je het gazon meteen water geven. Bepaalde stoffen in de mest kunnen het gras soms namelijk beschadigen als je deze niet snel oplost met water. Echter moet je ook weer niet te lang sproeien, want modderpoelen zijn ook weer niet de bedoeling.

Stap 5: kalk strooien

De bodem moet de juiste zuurgraad hebben, want anders kunnen de voedingstoffen niet goed opgenomen worden. Als de grond een lage pH-waarde heeft, dan moet je er kalk op strooien.

Stap 6: gras maaien

Tenslotte moet je het gras maaien. Dit doe je niet direct, maar pas als het nieuwe gras een hoogte van 10 centimeter heeft bereikt. De eerste keer maai je niet meer dan eenderde van de grasspriet af. Wil je het gras korter hebben? Wacht dan nog een paar dagen en maai er weer eenderde van weg. De graskanten werk je netjes bij door een graskantensteker te gebruiken.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.