Een nieuw gazon aanleggen in de tuin? Dat kan op twee manieren: graszaad zaaien of graszoden oftewel grasmatten aanleggen. Beide methoden hebben zo hun voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we beide vormen en zetten we tevens de plus- en minpunten op een rijtje, zodat de keuze tussen graszaad zaaien of graszoden aanleggen een stuk makkelijker wordt!

Graszoden kopen en aanleggen: de voordelen

Als men ervoor kiest om grasmatten te kopen en deze zelf aan te leggen, dan zijn er een aantal voordelen. Zo besparen kant-en-klare graszoden een hoop tijd, want men hoeft niet te wachten tot het gras geworteld en volgroeid is. Daarnaast is ook meteen te zien of het gras van goede kwaliteit is zodra de grasmatten uitgerold zijn. Eenmaal uitgerold en aangelegd valt er meteen te genieten van een fraai en groen gazon. Wel moet de bodem natuurlijk van tevoren goed geprepareerd en gevoed zijn, zodat de grasmatten meteen de mineralen en andere voedingsstoffen kan opnemen. Echter blijft graszoden aanleggen – zeker in vergelijking met graszaad zaaien – een minder tijdrovende klus.

Nog een voordeel van kant-en-klare grasmatten kopen en zelf aanleggen is dat er geen lelijke kale plekjes zullen zijn. De grasmatten zijn namelijk van zichzelf al helemaal groen! Dit is bij zaad zaaien soms wel anders, want het kan dan altijd zijn dat er per ongeluk plekjes worden overgeslagen tijdens het zaaien. Ook is het nog maar de vraag hoe het gras zal groeien en of dit een mooi eindresultaat oplevert.

Graszoden kopen en aanleggen: de nadelen

Een nadeel van kant-en-klare graszoden is dat deze zo spoedig mogelijk na aankoop of levering moeten worden gelegd. Zodra je de graszoden hebt laten bezorgen bij je thuis moeten ze daarna zo snel mogelijk worden gelegd. Als er langer dan die 18 uur wordt gewacht met leggen, dan is er een kans dat de kwaliteit van het gras achteruit gaat en dat het gras bijvoorbeeld bruin begint te worden. Daarnaast is het een nadeel dat grasmatten een stuk duurder zijn dan graszaad. Daar staat uiteraard wel tegenover dat het snel te leggen is en dat men meteen geniet van een strak eindresultaat.

Graszaad zaaien: de pluspunten

Graszaden zaaien is goedkoop, dus dat is een groot pluspunt voor degenen die graag op de centjes letten. Met een relatief klein budget is een groen gazon dankzij graszaad toch eenvoudig te realiseren. Daarnaast valt ook zelf te bepalen hoe dicht bezaaid het gras moet zijn, want voor een dichtbegroeid en compact gazon is bijvoorbeeld meer graszaad nodig. Tenslotte valt er veel te kiezen qua graszaden, zowel online als offline.

Graszaad zaaien: de minpunten

En dan nu de minpunten van graszaad zaaien. Ten eerste kost het zaaien veel tijd en aandacht. Eerst moet de bodem goed voorbereid worden, zodat de zaadjes zich hier goed kunnen nestelen. Het zaad moet daarna flink groeien, dus moet er ook flink gesproeid worden. Vervolgens duurt het enkele weken voordat het gras zich ontkiemd heeft. Daarnaast geeft het zaaien van graszaad geen garantie dat je met een fraai, groen gazon eindigt. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat het gazon op enkele plekjes toch een beetje kaal is omdat hier niet goed gestrooid is. Daar komt men dan pas na een aantal weken achter.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.