Inmiddels is de eikenprocessierups niet meer weg te denken uit ons leven. Ieder jaar zorgt de rups weer voor een hoop problemen bij mens en dier. Het kleine, harige beestje veroorzaakt klachten als jeuk, brandende ogen en uitslag. Om deze klachten te voorkomen is het belangrijk dat de rups bestreden wordt. Maar hoe kunnen we de rupsen eigenlijk bestrijden en wat kun jij hierin betekenen? Dat lees je in dit artikel. 

Preventieve bestrijding

De rups kan op meerdere manieren bestreden worden. Één van deze manieren is preventieve bestrijding. Dat houdt in dat de rups al vroeg in zijn leven bestreden wordt. Zo wordt voorkomen dat de rups kwaad kan doen, want dat kan pas als deze brandharen heeft ontwikkeld. De rupsen preventief bestrijden kan door een hulpmiddel te gebruiken. Hierbij worden nematoden of een bacteriepreparaat gebruikt. Beide worden aangebracht op de boom en zorgen ervoor dat de processierupsen binnen een korte tijd sterven.

De rups bestrijden

Wanneer de rups al brandharen heeft ontwikkeld, dan kan de rups alsnog worden bestreden. Ook dit kan op meerdere manieren. Zo kan er een speciale stofzuiger worden gebruikt waar de complete nesten mee weg worden gezogen. Deze nesten worden vervolgens op een veilige plek vernietigt. Daarnaast zijn er ook een aantal natuurlijke vijanden van de rups. Deze hebben wel wat hulp nodig om naar de rupsen toe te komen. Daarom kunnen de gebieden rondom besmette bomen aantrekkelijk gemaakt worden voor hen. Qua natuurlijke vijanden kun je denken aan vogels en vleermuizen. Deze zijn gek op de rupsen en ruimen ze met alle liefde uit de weg. 

Wat kun jij doen

Wil jij helpen de eikenprocessierups te bestrijden in Zwolle? Ga dan niet zelf aan de slag met het verwijderen van de nesten. Hierdoor loop je namelijk een hoog risico dat jij het slachtoffer wordt van de rups. Wat je wel kunt doen is besmette eikenbomen melden bij een boomverzorgingsbedrijf. Zij hebben de juiste beschermende kleding waardoor de rupsen veilig verwijderd kunnen worden. Verder is het verstandig om niet te dicht in de buurt te komen van eikenbomen in het seizoen van de eikenprocessierups. Houd ook je gezinsleden en huisdieren uit de buurt bij de rupsen. Ook kun je bijdragen aan het verbeteren van het leefgebied voor de natuurlijke vijanden van de rups. Zorg dat je de dieren als het ware naar je tuin lokt zodat zij het werk voor je uit kunnen voeren.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.