Je huis verkopen zonder makelaar is iets steeds meer mensen doen. Door een aantal dingen zelf te doen kun je heel wat geld besparen. Als je er voor kiest om zelf je huis te verkopen bespaar je alleen al een paar duizend euro op de kosten van een makelaar. Deze rekent namelijk een bedrag over de verkoopprijs van je huis, als vergoeding voor de door hem geleverde diensten. Dit kan al snel 1,5% zijn. Bij een huis van 300.000 is dat dus 4.500 euro. Hiernaast komen er vaak ook nog andere kosten bij. Kosten voor de advertentie en het fotograferen van de woning bijvoorbeeld. Dit geld kun je makkelijk besparen en voor hele andere dingen gebruiken, zoals een nieuw bankstel. Steeds meer mensen krijgen door dat je veel dingen die een makelaar normaal doet ook zelf kunt doen.

Tips huis verkopen zonder makelaar

Als je overweegt om je huis te verkopen zonder een makelaar is dit vaak omdat je geld wil besparen. En door een aantal dingen zelf te doen, kun je inderdaad al snel duizenden euro’s besparen. Hier tegenover staat natuurlijk wel dat je meer tijd kwijt bent. Maar je hoeft niet álles zelf te doen. Je kunt ook een internetmakelaar inschakelen. Deze zijn goedkoper dan een traditionele makelaar. Of je kunt bijvoorbeeld een fotograaf of een adverteerder inschakelen. Als je geen geld wil betalen voor dingen die je ook zelf kunt doen, dan heb ik hier 5 tips voor je:

 

Tip 1: Bepaal je minimale vraagprijs

De vraagprijs van je huis bepalen lijkt vaak makkelijker dan het is. Dit is het begin van het proces bij je huis verkopen zonder makelaar. Het kan soms best ingewikkeld zijn om je vraagprijs te bepalen. Je twijfelt als snel of het bedrag realistisch is. Dit kan een grote valkuil zijn. Als je niet zeker weet wat je woning waard is, kan dit voor onzekerheid zorgen tijdens de onderhandelingen.

 

Dit is wat je absolúút wil voorkomen. Stel dat je ervan overtuigd was dat jouw woning 250.000 euro waard is en de andere partij reageert verbaasd en vertelt jou dat het maar 230.000 euro waard is. Dan wordt het onderhandelen ineens een stuk minder leuk en makkelijk. Zorg daarom voor een goede vraagprijs.

Dit kun je doen door te kijken wat vergelijkbare woningen bij jou in de buurt kosten. Dit is eenvoudig te achterhalen op Funda of Huizenzoeker.nl. Ook het Kadaster je helpen om een reële vraagprijs te bepalen. Deze partij registreert namelijk verkoopgegevens van alle woningen in Nederland. Wil je liever zelf meer informatie zoeken over huis verkopen zonder makelaar? Dat kan ook. Er zijn een aantal sites waar hier hele duidelijke informatie over staat en waar je advies kunt inwinnen. Zij kunnen je hier goed bij helpen.

Tip 2: Zorg dat iedereen je huis kan zien

Gelukkig leven we in een tijd waar een bord in de tuin niet meer je enige hoop is. Er is geen betere manier om je woning onder de aandacht te brengen dan op een plek waar mensen specifiek komen om naar een huis te zoeken. Op het internet zijn meerdere van deze platformen waaronder Funda.nl.

Alleen kun je als particulier zijnde hier helaas niet je woning op zetten. Als je zoekt naar huis verkopen zonder makelaar zijn er partijen die je hier heel goed bij kunnen helpen. Via hen kun je er voor zorgen dat je huis wel op Funda komt te staan zodat iedereen dit kan zien.

 

Tip 3: Verdiep jezelf in de koper

Als je al een tijd woont in het huis dat je wil verkopen, is het goed om naar je woning te kijken door de ogen van een mogelijke koper. Als je vaak in je woning bent kunnen sommige dingen je niet meer opvallen. Dingen die een koper juist wél opvalt. Geef daarom familie, vrienden of kennissen een rondleiding door je woning en vraag wat hen opvalt. Als je dit oefent kun je een straks een goed antwoord  geven bij een rondleiding van een mogelijke koper. Meestal is de eerste bezichtiger niet meteen de koper. Vraag daarom vooral waarom hij of zij naar deze woning wilde komen kijken. Speelt de buurt een grote rol? Of alleen het huis zelf? Hoe meer je hiervan op de hoogte bent, hoe beter je er op in kunt spelen.

 

Tip 4: knap je huis een beetje op

Probeer een aantal dingen op te knappen voordat je de foto’s maakt of de bezichtigingen doet. Knap in ieder geval de dingen op waarvan jij denkt dat dat een koper er op af kan knappen. Een kritische koper kan dit namelijk tegen je gebruiken tijdens de onderhandelingen. Dit kan je makkelijk voorkomen. Hiermee ga je ook met een goed gevoel en zelfverzekerd een onderhandeling in. Dit is overigens voor beiden partijen leuk.

 

Tip 5: zorg dat je een waterdichte overeenkomst hebt

Heb je een koper gevonden en zijn jullie het eens over de prijs? Dan kan je een (voorlopig) koopcontract op stellen. Als je geen ervaring hebt met het opstellen van overeenkomsten of contracten is het aan te raden om hulp in te schakelen van een professionele partij die hier wél ervaring mee heeft. Je wil namelijk met een zeker gevoel een koopovereenkomst kunnen afsluiten met de koper.

Veel verkopers vrezen voor een conflict tijdens de onderhandelingen. Wees daarom eerlijk bijvoorbeeld de reden van de vraagprijs. Is het echt deze prijs waard? Of wilde je eigenlijk graag iets extra’s vangen? Zolang je je goed voorbereid en eerlijk bent, zul je een enorm voldaan gevoel krijgen nadat je je eigen woning hebt verkocht!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.