Met zonnepanelen op je dak kun je zelf je eigen duurzame energie opwekken. Goed voor het milieu en goed voor je portemonnee want je kunt hiermee aardig op je elektriciteitsrekening besparen. Voor het aanschaffen van zonnepanelen heb je in principe geen vergunning nodig, tenzij je in een monument woont. Installeer je zonnepanelen op je dak, dan kun je hier wel 10 tot 15 jaar plezier van hebben. In dit artikel bekijken we waar je op moet letten als je zonnepanelen wilt aanschaffen. 

Met welke voorwaarden moet je rekening houden?

De zonnecollectoren moeten buiten op het dak worden geplaatst en een geheel vormen. Leg je zonnepanelen op een schuin dak, dan geldt dat de zonnepanelen niet mogen uitsteken en binnen het vlak van het dak moeten blijven. De hellingshoek van het zonnepaneel moet hetzelfde zijn als het dak waarop deze wordt aangebracht. Optimaal is een hellingshoek van 35 graden. Komen de zonnepanelen op een plat dak te liggen dan geldt dat het zonnepaneel net zo ver van de dakrand verwijderd moet blijven als dat het zonnepaneel hoog is. Op een plat dak kan je de hellingshoek zelf bepalen. Zorg er alleen voor dat er geen schaduw op het zonnepaneel valt. Het beste rendement krijg je met zonnepanelen als deze naar het zuiden worden geplaatst. 

Parallel aansluiten of geschakeld?

Wil je zonnepanelen installeren? Dan kunnen deze in serie of parallel worden geschakeld. De meeste zonnepanelen worden in serie geschakeld. Het nadeel is dat de opbrengst wordt bepaald door de minst presterende zonnepanelen. Met een parallelle aansluiting worden groepen van panelen op de omvormer aangesloten, waardoor minder presterende zonnepanelen geen invloed hebben op de beter presterende panelen. 

Waar plaats je de omvormer?

Bij het installeren van de omvormer is het aan te raden om de afstand tot de zonnepanelen zo klein mogelijk te houden. Hierdoor krijg je minder energieverlies. Wil je op een later moment het aantal zonnepanelen uitbreiden kies dan voor een wat zwaardere omvormer zodat je alleen in nieuwe zonnepanelen hoeft te investeren op het moment dat je wilt uitbreiden.

Wat kosten zonnepanelen?

De aanschaf van 13 zonnepanelen kost ongeveer 5000 euro. Dit kun je in ongeveer 6 tot 7 jaar terugverdienen. Schaf je zonnepanelen aan dan kun je de BTW terugkrijgen. Hierdoor wordt de terugverdienperiode nog iets verkort. Een installatie bestaat uit de zonnepanelen, een omvormer en een monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden. Voor zonnepanelen geldt geen subsidie, maar bij veel gemeentes kun je wel een duurzaamheidslening aanvragen. Dit zijn leningen met lage rentes en aantrekkelijke afbetalingsregelingen.  

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.