Er zijn verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor het klussen. Elke soort hout heeft weer een ander doeleinde en is geschikt voor andere klussen dan andere soorten hout. Onervaren mensen kunnen als zij er niks vanaf weten, de verkeerde houtsoorten gebruiken voor hun klus. Om te voorkomen dat dit gebeurt, geven wij een lijstje met de soorten hout die er zijn. douglas hout van websites, zoals Houtdirect zijn bijvoorbeeld erg fijn om te gebruiken voor een klus in de tuin. Deze soort is namelijk goed bestand tegen water. Het maakt dan dus niet uit dat het veel regent in Nederland. 

De hoofdgroepen met soorten hout

Hard hout dat van loofbomen af komt, wordt ook wel loofhout genoemd. Er bestaat hard en zacht loofhout. Een loofboom is de verzamelnaam voor de meeste soorten bomen. Hieronder vallen in principe alle bomen, op naaldbomen na. Wilgen en populieren geven zacht loofhout. Naaldhout is altijd zacht. Het hout van naaldbomen wordt daarom ook wel zachthout genoemd. loofbomen verliezen hun bladeren rond de herfstmaanden, terwijl naaldbomen de naalden nooit verliezen. Zij blijven het hele jaar lang groen. Tijdens het zagen en het verwerken van het hout kan je goed verschil merken in de dichtheid. 

Verschillende doeleinden van hout

Eikenhout is een relatief duurzame en sterke houtsoort. Deze houtsoort wordt veel gebruikt voor buiten. Eikenhout kan zonder behandeld te zijn namelijk al tussen de twintig en de 25 jaar meegaan, voordat het aan vervanging toe is. Wel kan eikenhout makkelijk splinteren. Goed om rekening mee te houden bij het kiezen van de zaag. Douglashout heeft een lange levensduur. Het komt van een naaldboom en is dus zacht hout. Het hout gaat onbehandeld wel een jaar of vijftien mee. Ook deze houtsoort wordt vooral voor buiten gebruikt. Denk hierbij aan het maken van tuinmeubels, vlonders en pergola’s.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.