Het is algemeen bekend dat luchtverontreiniging op heel wat verschillende manieren ontstaat. In principe is het zo dat er in de wereld twee verschillende vormen van luchtverontreiniging kunnen worden onderscheiden. Het gaat hierbij in eerste instantie om de bronnen die door onze planeet zelf worden veroorzaakt. Daarnaast zijn er ook nog de menselijke bronnen. Deze laatste worden zoals de naam reeds laat vermoeden in de hand gewerkt door de mens zelf. Dit maakt ze in principe bij te sturen. In ieder geval, bent u ook benieuwd naar wat nu de belangrijkste veroorzakers zijn van luchtverontreiniging? Dan is het zeker interessant om u even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

De mens als veroorzaker van luchtverontreiniging

In eerste instantie zijn er dus verschillende bronnen van menselijke oorsprong voor wat luchtverontreiniging betreft. Het gaat hierbij in eerste instantie om:

  • Het stof en de chemicaliën uit de landbouw;
  • Allerhande industrieën, fabrieken en elektriciteitscentrales;
  • De verbrandingsmotoren welke in auto’s zijn terug te vinden.

Sowieso dragen voertuigen stevig bij aan de luchtverontreiniging die dagelijks wordt gerealiseerd. Het zijn immers niet alleen de verbrandingsmotoren die hiervoor zorgen. Wat immers bovendien ook te denken van de remmen- en de bandenslijtage? Naast de bovenstaande menselijke veroorzakers van luchtverontreiniging zijn er ook nog de volgende:

 

  • Verbrandingsovens;
  • Oplosmiddelen uit met name verf;
  • Gevaarlijke gassen die bijvoorbeeld voorkomen in spuitbussen;
  • Vuurwerk.

Naast bovenstaande is ook algemeen bekend dat de manier waarop we onze woning verwarmen eveneens kan bijdragen aan het ontstaan van (hardnekkige) luchtverontreiniging. Dit geldt niet alleen voor houtkachels, maar ook voor open haarden. Van deze zaken is algemeen bekend dat ze een negatieve impact kunnen hebben op onze luchtkwaliteit, maar wist u dat dit ook geldt voor bijvoorbeeld pelletkachels? Lang niet alle veroorzakers van luchtverontreiniging zijn in de hand gewerkt door de mens. Er zijn ook enkele natuurlijke vervuilers waar we in principe weinig tot geen invloed op kunnen uitoefenen.

De natuurlijke verontreinigers van onze lucht

Zoals bovenstaande reeds aangeeft is de mens absoluut niet verantwoordelijk voor alle verschillende vormen van luchtverontreiniging, integendeel. Er zijn ook verschillende bronnen die over een natuurlijk karakter beschikken. Het gaat hierbij in eerste instantie om bosbranden. De rook die door deze branden ontstaat staat er om bekend ongelooflijk schadelijk te zijn voor onze gezondheid. Dat is echter nog niet alles. Ook de uitstoot van vulkanen kan bijvoorbeeld nefast zijn voor de luchtkwaliteit van diens omgeving.

Bovenstaande zijn belangrijke veroorzakers van luchtverontreiniging, maar zijn eigenlijk nog maar het puntje van de ijsberg. Wat namelijk bijvoorbeeld ook te denken van huisstofmijt? Niet alleen huisstofmijt op zich, maar ook haar zogenaamde allergenen kunnen een structurele bijdrage leveren aan de verontreiniging van de lucht, dit zelfs in de woning. Enkele voorbeelden van haar allergenen zijn:

  • De eicellen;
  • De uitwerpselen;
  • Bijproducten welke dienen voor het afbreken van huidschilfers.

Ook gassen zoals bijvoorbeeld methaan van natuurlijke oorsprong hebben een bepaalde invloed op onze luchtkwaliteit. Dit methaan ontstaat in het darmstelsel van vee en staat er om bekend een zeer belangrijke luchtvervuiler te zijn. Dit probleem aanpakken blijkt in de praktijk echter (uiteraard) zo goed als onmogelijk. Tot slot kan ook het stof van bijvoorbeeld stofstormen een niet onaanzienlijke impact hebben op de algemene luchtkwaliteit.

Het beperken van de klimaatverandering en luchtverontreiniging is misschien wel één van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Daar kan TNO bij helpen. Kijk voor meer informatie op het platform van TNO.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.