Wil je een kalkvrije badkamer en ben je het poetsen van de voegen ondertussen meer dan zat? Kies dan voor een waterontharder. Met een ontharder verleng je de levensduur van de apparaten die met water werken heel behoorlijk. Bovendien bespaar je op de energienota, terwijl je met zacht water beduidend minder gebruik maakt van zeep en shampoo en dat is goed voor het milieu.

Ook de al aanwezige kalk verdwijnt met een waterontharder

Voordeel is dat je door een waterontharder te gebruiken, je de al aanwezige kalk ook nog eens verdrijft. In Nederland zit relatief veel kalk in het leidingwater. Dat merk je aan bijvoorbeeld de was, die veel harder uit de wasmachine komt. Je merkt het aan je huid en je haar dat na het douchen veel droger aanvoelt. Bovendien verbruiken de apparaten bij je thuis veel meer energie, dit vanwege de kalkafzetting. 

Liever onschuldig natrium dan hard kalk

Koop je een waterontkalker dan koop je een ontharder waarin hars deeltjes de hoofdrol spelen. Die moeten namelijk de in het leidingwater aanwezig kalkdeeltjes binden. En dat doen ze met verve. Het harde leidingwater stroomt de waterontharder binnen en wordt daar ‘aangepakt’ door de hars deeltjes. Vervolgens verlaat zachter water de ontharder en dat merk je vrijwel meteen. De waterontharder werkt met een ionenuitwisselaar. De hars deeltjes hebben de eigenschap dat ze kalk kunnen binden. Vaak wordt ook natrium toegepast. Natrium zorgt ervoor dat kalk los laat in water. In plaats van kalk heb je dus natrium in je leidingwater, het grote verschil is echter dat natrium een onschuldig middel is. 

Zorg wel dat er steeds voldoende zout aanwezig is

Nu je de werking van een waterontharder weer, kan je hem laten installeren. Dan heb je verder amper nog omkijken naar de ontkalker. Je moet echter wel zorgen dat er voldoende zout aanwezig is. Op een bepaald moment verzadigen de hars deeltjes namelijk. Door te regenereren, dit is spoelen met zout, worden de harsbolletjes echter weer als nieuw en nemen ze weer alle kalk in het water op. Het afvalwater verdwijnt via de ontharder gewoon in het riool. 

Zacht water is een zegen voor huid en haar

Je hebt ondertussen talloze verschillende uitvoeringen van de waterontharder. Zo zijn ze er met roterende besturingsklep en met dubbele vlotter beveiliging. Ook de aanwezige harstank kan wat betreft formaat verschillen. In essentie doen alle ontharders echter allemaal hetzelfde. Douchen wordt weer aangenaam voor huid en haar en wat is het weer heerlijk afdrogen met een handdoek die zacht uit de wasmachine komt. Je verbruikt minder zeep en shampoo en omdat de kalkafzetting in de apparatuur verdwijnt bespaar je behoorlijk wat op je energiekosten. Je kunt dus zeggen dat je de investering in een waterontharder snel terugverdient. Behalve dat je dus bespaart op de energienota bewijs je ook het milieu nog eens een goede dienst door veel minder gebruik te maken van zeep en shampoo. Voldoende redenen dus om ook voor een dergelijke ontharder te kiezen. Overigens is het altijd verstandig de ontharder door een specialist te laten plaatsen. Soms moet je namelijk een deel van de waterleiding verleggen en daar is wel wat specialistische kennis voor nodig.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.