Een goede buur, is beter dan een verre vriend. De meeste burenruzies ontstaan voornamelijk vanwege bezit van grond en wie de rechtsorde daarover heeft. Wanneer jij van plan bent om te gaan bouwen of verbouwen, dan bestaat er de kans dat jij per ongeluk iets op de grond van de buren plaatst of verwijderd. Zulke ruzies kunnen jarenlang aanhouden en de juridische kosten maar blijven binnenkomen. Om dit te voorkomen is het aan te raden om een kadastrale kaart met maatvoering aan te vragen. Ben jij benieuwd naar meer informatie over deze tip en wat jij nog meer kunt doen? Lees dan snel verder!

Tip 1: vraag een kadastrale kaart aan

Een kadastrale kaart is een kaart van een specifieke buurt naar aanvraag. Op deze kaart is te zien hoe de verschillende perceels zijn opgesteld en of daar een bebouwing op staat.

Een perceel is een stuk grond waarvoor één rechtsorde geldt, dat wil zeggen dat de eigenaar en het eigendomsrecht gelijk zijn. De percelen laten hiermee de kadastrale grenzen zien.

De officiële kadastrale grenzen zijn dus niet met het blote oog te zien, maar worden vaak misleidend aangegeven. Deze misleiding zit vaak in de gecreëerde scheidingen, zoals heggen, hekken en parkeerplaatsen. Door deze geplaatste scheidingen, denken mensen dat dit de officiële grenzen zijn en beginnen dan vaak met het bouwen of verbouwen van dingen, terwijl er in dit geval officieel toestemming gevraagd moet worden aan de buren, die de rechtsorde hebben over de grond in hun perceel.

Hoef jij niet uit te breiden tijdens het verbouwen? Vraag dan een kadastrale kaart met maatvoering aan. Dan krijg je geen buurt-overzicht, maar adres-specifieke data. Hierin worden de volgende punten helder gemaakt:

  • De oppervlakte van het perceel
  • De omtrek van het perceel
  • De maten van het perceel
  • De oppervlakte van de geregistreerde bebouwing op het perceel
  • De onbebouwde oppervlakte van het perceel
  • De afstand tussen de geregistreerde bebouwing op het perceel en de grenzen van het perceel
  • Een omgevingskaart

Tip 2: meld altijd aan de buren dat je van plan bent om te verbouwen

Dit klinkt misschien heel erg logisch om te doen, om te voorkomen dat jullie ruzie krijgen, maar het kan ook voor een financiële meevaller zorgen. Wanneer jij bijvoorbeeld van plan bent om een schutting te plaatsen, vanwege het hebben van te weinig privacy of om het weer tegen te gaan, dan bestaat de kans groot dat de buren dezelfde wens hebben.

Deze schutting kan geplaatst worden op de officiële grens, waardoor beiden partijen verandwoordelijk zijn voor het onderhoud, maar de prijs moet dan ook verdeeld worden. Dit scheelt een heleboel geld.

Tip 3: verkrijg juridische zekerheid

Het kan voorkomen dat jouw buren niet met bovenstaande tips genoegen nemen en het liefst een zaak willen maken, tegen jouw verbouwing. In dit geval is een kadastrale kaart niet sterk genoeg op juridisch gebied, maar met een grensreconstructie wel. Bij een grensreconstructie wordt alles opnieuw gemeten en juridisch vastgelegd. Op deze manier dek jij jezelf volledig in, als je van plan bent om te gaan bouwen of verbouwen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.