Laten we eerlijk zijn; de huizenmarkt was booming en de makelaars verdienden hier goed geld aan. Ze hoefden er echter weinig moeite voor te doen om een huis te verkopen; de markt was dusdanig dat huizen zichzelf verkochten. Logisch dus als je je huis wilt verkopen, dat je ook de optie meeneemt om dit zelf te doen. Hieronder zetten we de voordelen, maar ook de risico’s voor je op een rijtje van je huis verkopen zonder makelaar.

Waarom zelf je huis verkopen?

Als je je huis wil verkopen, dan zijn er meer mogelijkheden dat je denkt. En op alles wat je zelf doet, daar kan natuurlijk flink in de kosten bespaard worden. Het meest belangrijke voordeel is natuurlijk dat je wil besparen door zonder makelaar je woning te verkopen. Makelaarskosten zijn niet gering en indien je zo goed als alles voor eigen rekening neemt, kun je al gauw duizenden euro’s besparen. 

Flexibeler door eigen tijd

Ben je verkoper, dan heb je ook niet te maken met de agenda van een makelaar. Bij interesse in jouw woning, is het natuurlijk geen enkel probleem om direct contact op te nemen met de geïnteresseerde om een bezichtiging in te plannen. 

Kennis van de woning

Wie beter dan jijzelf kan vertellen over je huis en de buurt? Niet de makelaar. De  rondleidingen kan je heel goed zelf geven, fijn juist dat je deze naar eigen wens op een moment dat het jou uitkomt kan inplannen. En het is nog leuk ook om mensen een kijkje te geven in jouw eigen woonomgeving. 

Kennismaken met potentiële kopers

Een ander voordeel is dat je in direct contact komt met potentiële kopers. Je kunt dus zelf bepalen aan wie je jouw huis gunt. Hoe fijn is het als je er zelf jaren met plezier hebt gewoond, om dan te zien dat andere mensen het ook fijn in jouw woning zouden kunnen gaan hebben. Ook prettig voor de buren als je daar een goede band mee hebt gehad al die jaren. 

Nadelen van zelf je huis verkopen

Naast bovengenoemde voordelen heeft het zelf verkopen van je woning ook risico’s en nadelen. Met een makelaar maak je die kans op risico’s kleiner, wat wel een overweging waard kan zijn. Met een makelaar is je woning ook prominent aanwezig op funda; de huizenzoeksite met miljoenen bezoekers per maand. Zonder funda kunnen woningzoekers jouw woning waarschijnlijk minder goed vinden en zo mis je toch potentiële belangstellenden.

 

Een makelaar heeft ook meer ervaring in onderhandelen.  Ook heb je geen ervaring in het onderhandelen over andere voorwaarden dan de prijs, zoals de datum van aanvaarding of de ontbindende voorwaarden die de kopende partij stelt.  Ook is er zonder makelaar geen juridische zekerheid. Als er gebreken aan de woning naar voren komen na verkoop en je niet aan de meldingsplicht heeft voldaan, is dat een risico. Wil je je huis toch snel kwijt zijn zonder gedoe en met hulp, kijk dan eens naar Vastgoedopkoop.Bij deze partij ben je aan het juiste adres om zelf jouw woning te verkopen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.