Als eigenaar van een woning zijn er ongetwijfeld een aantal verzekeringen waar je wel bekend mee bent. Eén van deze verzekeringen is bijvoorbeeld de opstalverzekering. Het gaat hierbij immers om een behoorlijk belangrijke verzekering waarmee je de waarde van de constructie van je pand indekt. Dit gezegd hebbende is het zo dat een dergelijke opstalverzekering niet kan worden afgesloten voor vakantiewoningen. Althans niet in dezelfde vorm als voor een gewone particuliere woning. De recreatiewoningverzekering biedt daar gelukkig een interessant alternatief voor. Zou je dus met andere woorden graag de waarde van jouw vakantiehuis willen dekken? Dan moet je op deze pagina zeker meer ontdekken over de speciale verzekering voor recreatiewoningen.

Wat dekt een recreatiewoningverzekering eigenlijk?

Je zou de recreatiewoningverzekering in de praktijk eigenlijk kunnen bestempelen als een combinatie van enerzijds een inboedelverzekering en anderzijds een opstalverzekering. De combinatie van beiden is dus de recreatiewoningverzekering. Dit betekent dat je met behulp van één enkele verzekering over de mogelijkheid beschikt om niet alleen de waarde van je opstal, maar ook van je inboedel te laten verzekeren. Dat is natuurlijk geweldig interessant. Dit gezegd hebbende is het zo dat er wel bepaalde extra zaken zijn waar je nog aandachtig voor zal willen zijn.

Bij een recreatiewoning verzekeren mag je bijvoorbeeld in de praktijk nooit vergeten aan te geven aan de verzekeraar of er sprake is van verhuur van het vakantiehuis in kwestie of niet. Wordt het vakantiehuis verhuurd? Dan betekent dat in de praktijk namelijk dat je over een andere polis zal moeten beschikken. Standaard is het immers zo dat verhuur in de praktijk niet wordt gedekt. Dit is voor jou als eigenaar van een vakantiehuis natuurlijk erg belangrijk om te weten.

Hoeveel kost een dergelijke verzekering voor je vakantiewoning?

De recreatiewoningverzekering afsluiten zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat je rekening zal moeten houden met een bepaalde verzekeringspremie die moet worden betaald. De hoogte van deze premie is in de praktijk sterk afhankelijk van verschillende factoren. Denk wat dit betreft maar eens aan de verschillende punten die we hieronder voor je hebben opgesomd.

  • Het soort woning waarvoor de verzekering wordt afgesloten;
  • De bouwaard waar de recreatiewoning over beschikt;
  • Welke waarde het pand vertegenwoordigt;
  • De waarde van de bijgebouwen;
  • Welke waarde de inboedel heeft;

Naast bovenstaande punten is het ook zo dat de premie van de recreatiewoningverzekering wordt beïnvloed door het feit of er aldus sprake is van verhuur of niet. Dit niet in het minst omdat het risico op schade tijdens verhuur uiteraard altijd wel aanwezig is. Toch is dit wellicht een risico dat je naar alle waarschijnlijkheid maar wat graag zal willen laten dekken.

Is er ook sprake van een aansprakelijkheidsdekking of niet?

Zoals eerder al aangehaald geldt voor de recreatiewoningverzekering in zekere zin dat ze een soort van overkoepelende verzekering is. Dit betekent dat ze kan bestaan uit heel wat verschillende onderdelen. Zo kan ze niet alleen maar een dekking voorzien voor de opstal van je vakantiehuis, maar ook voor de inboedel. Zelfs een aansprakelijkheidsdekking kan worden voorzien. In het laatste geval is het zo dat je niet hoeft te schrikken van het bedrag waarvoor deze wordt voorzien. Niet zelden is er dan ook sprake van een gedekt bedrag tot zomaar even 500.000 euro.

Wil jij een dergelijke verzekering afsluiten? Bezoek deze website.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.