Ruimte besparen door je kleine studentenkamer slim in te richten

Je gaat op kamers. Op jezelf wonen, in een grote nieuwe stad. Spannend! Je kamer is goed genoeg voor jou, er past een bed en een kast in. Prima toch? Nou misschien wel. Maar je kunt zoveel meer kwijt in je kleine kamer dan je eigenlijk denkt. Hoe? Met onderstaande tips leer je je studentenkamer slim in te delen waardoor je ruimte bespaart, maar het je ook ruimte oplevert!

1.    Neem een hoogslaper of inschuifbaar bed

Stap één bij het inrichten van je studentenkamer is goed nadenken over je bed. Vaak past er geen groot kingsize bed in. In dat geval is het slim om voor een hoogslaper te kiezen. Hierbij kun je nog kiezen welke grootte het bed moet hebben. Daarnaast heb je onder het bed nog enorm veel ruimte en kun je er gewoon een bureau of kleine tweepersoonsbank kwijt. Mocht je genoeg hebben aan een éénpersoonsbed, is een inschuifbaar bed ook een idee. Je hebt een kastenwand met enorm veel opbergruimte en ’s avonds trek je je bed helemaal uit de muur. ’s Ochtends duw je hem tot de helft in de wand, waardoor je meteen een soort bank hebt.

2.    Gebruik een room divider

Room dividers zijn er om een scheiding aan te geven tussen verschillende ruimtes. Zo heb je bijvoorbeeld je ‘woonkamergedeelte’ en ‘slaapkamergedeelte’. Deze room dividers, vaak kasten, schermen of gordijnen, zorgen ervoor dat de ruimte opgeruimd en groter oogt. Gebruik je een boekenkast, dan kun je hier ook weer veel in opbergen.

3.    Gebruik inklapbare meubels

Heb je een wandkast, dan is het slim om een uitklapbare tafel of bureau erin te zetten. Als je deze niet gebruikt zit het in de kast, waardoor je in de kamer ruimte overhebt. Moet je eten of wil je studeren (yeah, right. Willen…)? Dan klap je hem naar buiten waardoor je een heel nieuwe zitplek creëert!

4.    Creëer een compacte zitplek

Zoals al bij tip 1 uitgelegd kun je dus een compact zithoekje maken onder je hoogslaper. Je hebt veel tweepersoonsbanken of eenpersoonsbanken die er onder zullen passen. Mocht je dus kiezen voor een eenpersoonsbed, kun je kiezen voor eentje die ook al bank oogt wanneer je er genoeg kussens op legt. Je hebt bijvoorbeeld bij Ikea ook een bedbank waarvan je de lades uit kunt trekken en er een matras op kunt leggen. Zo heb je ook meteen een tweepersoonsbed die je overdag kun omtoveren tot bank.

5.    Accessoires: houdt het bij het nodige

De één zal zich hier meer in herkennen dan de ander. Je hebt enorm veel spulletjes die je mee wilt nemen naar je nieuwe stekkie. Dat kan natuurlijk, maar veel spullen in een kleine ruimte? Dat oogt natuurlijk onrustig en chaotisch. Dat wil je niet. Neem echt vooral het nodige mee. In de weekenden ben je thuis en dan kan je alsnog van deze spullen genieten. Maak bij de spullen die je wel mee wilt nemen gebruik van de vele opbergmogelijkheden zoals kastjes en lades. Heb je weinig kastjes of lades, gebruik dan opbergboxen. Nog slimmer is om verschillende kleuren opbergboxen te gebruiken, en je spullen te selecteren op een bepaalde gemeenschappelijke eigenschap. Hierdoor hoef je dan niet lang na te denken waar je het hebt liggen. Haarklemmetjes? Die liggen in het roze bakje waar alle spullen liggen voor je persoonlijke verzorging. Handig toch?

Lees hier meer lifehacks over hoe jij je studentenkamer inricht.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.