In huis zijn de deuren voor een belangrijk deel medebepalend voor de inrichting en dus de sfeer. Er zijn voor wat betreft de uitvoering twee hoofdgroepen te onderscheiden. Dat zijn de opdek- en de stompe deuren. Nu zijn beide deuren verschillend wanneer we naar de uitstraling en veiligheid kijken.

De opdekdeur

Een opdekdeur is, de zoals de naam al duidelijk maakt, een deur die voor een deel over het kozijn valt (dus opdekt). Een gedeelte van de opdekdeur valt in het kozijn en het andere deel erover. Je ziet bij een opdekdeur geen naad tussen de deur en het kozijn. Dat geeft voor binnen een mooiere uitstraling, dan die van een stompe deur die helemaal in het kozijn valt. Ook heeft een opdekdeur het voordeel dat je hem zelf kunt plaatsen. Hij hoeft niet op maat gemaakt te worden, maar kan, zoals hij aangeleverd wordt, geplaatst worden. Opdekdeuren zijn behoorlijk inbraakgevoelig en dat moet je natuurlijk zien te voorkomen. Bij opdekdeuren worden de scharnieren in het zicht aangebracht. Deze kunnen door ongewenste personen gemakkelijk worden doorgeslepen, zodat het binnenkomen een fluitje van een cent is. Wanneer de scharnieren zijn doorgeslepen kun je de opdekdeur gemakkelijk verwijderen.

Een stompe deur

De stompe deur wordt tegenwoordig bijna nooit meer binnen geplaatst. Een stompe deur is niet zo mooi als een opdekdeur. Het plaatsen van een stompe deur is niet gemakkelijk. Hij moet precies passend gemaakt worden en daarbij moet er toch voldoende ruimte zijn tussen de deur en het kozijn. Omdat hout uitzet als het warm wordt, mag een stompe deur niet gaan klemmen. Begin daarom er nooit zelf  aan om een stompe deur te plaatsen. De ruimte tussen de stompe deur en het kozijn moet ongeveer 3 mm zijn. Wanneer een stompe deur gaat klemmen, zal dat alleen maar ergernis veroorzaken. Ook de scharnieren moeten goed worden aangebracht door de vakman.

Stompe deuren voor buiten

Voor deuren aan de buitenzijde van een woning worden alleen maar stompe deuren gebruikt. De scharnieren zijn niet zichtbaar en op het handvat komt een veiligheidsslot met veiligheidsbeslag en kern trekbeslag. De cilinder is geheel omsloten is door metaal. De deur kan daardoor door een inbreker bijna niet meer geforceerd worden. Een inbreker kan, als hij dat wil, natuurlijk altijd binnenkomen, maar door de veiligheidsmaatregelen is een buitendeur moeilijker open te breken.  Door gebruik te maken van een drie punt slot, wordt het ook moeilijker gemaakt. Voor een buitendeur is het ook verstandig om veiligheidsscharnieren te gebruiken. Laat je huis door de vakman controleren  of het voldoende is beveiligd en laat, als het niet zo is, door hem  de juiste maatregelen nemen.

Bron: Deurenweb.nl

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.