Hoe leuk is het om een eigen fotolijstje van plexiglas te maken. Dit is een vrij gemakkelijk en snel klusje wat enorm mooi zal staan in je interieur. Je kunt hier je eigen foto erachter plaatsen. Zo raken je foto’s niet beschadigd en krijgen zo een langere levensduur. In de winkel is een dergelijk fotolijstje vaak vrij prijzig. Door het zelf te maken bespaart u kosten én het is nog leuker ook!

Hoe maak je een fotolijstje van plexiglas?

Allereerst heb je 2 plaatjes Plexiglas nodig. Kies dan wel voor de gegoten variant, want de XT (geëxtrudeerd) variant kan breken als je erin gaat boren. Je bepaalt de gewenste afmeting door te kijken naar het formaat van je foto. Daar dien je een enkele centimeters ruimte omheen te houden zodat de foto niet opgepropt in het Plexiglas plaatje zit. Er zijn verschillende manieren om een fotolijstje van Plexiglas te maken:

  • Stop 2 Plexiglas plaatjes in een houten balkje (met gleuf) en stop daar je foto tussen. Je kunt met 2 boorgaatjes en 2 kleine magneetjes de plaatjes bij elkaar houden.
  • Maak een ‘zwevend’ lijstje door te werken met afstand houders. Zo creëer je diepte. Je lijmt je foto op de onderste Plexiglas plaat, waarna je vervolgens de 2e plaat met de afstand houders erbovenop monteert.

Online zijn er veel webshops die Plexiglas aanbieden. Je hoeft vaak enkel de juiste formaten in millimeters in te vullen en er verschijnt vanzelf een prijs. Let wel goed erop of je een gegoten of een geëxtrudeerde variant koopt. Als je het leuk vind om een gekleurd lijstje te maken dan kan dit uiteraard ook. Plexiglas is er in enorm veel kleuren verkrijgbaar.

Wees creatief! Heb jij ook ideeën over het maken van een fotolijstje van Plexiglas? Laat dit ons weten.

Waarom zou je kiezen voor Plexiglas?

Plexiglas is 150 keer sterker dan glas, is licht in gewicht en daarnaast gemakkelijk te bewerken. Daarnaast is het ook een stuk goedkoper dan normaal glas. Het materiaal kan daarnaast niet versplinteren waardoor het een stuk veiliger is dan normaal glas. Als je het fotolijstje laat vallen (of je kinderen) dan ontstaat er hoogstens een barst in het Plexiglas.

Meer creatieve ideeën naast een Plexiglas fotolijstje?

Helaas zitten er nu veel mensen thuis vanwege het Coronavirus. Hierdoor is het wel fijn om lekker creatief thuis bezig te zijn. Dit kan met materialen als kunststof, hout, metaal of papier bijvoorbeeld. Plexiglas (kunststof) is goed thuis te bewerken aan de keukentafel. Een Acrylaat-/Plexiglas plaat laat zich namelijk mooi verlijmen (en polijsten) tot uiterst fraaie decoratieve gebruiks- en kunstvoorwerpen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.