Het energielabel is een belangrijke indicator van de energie-efficiëntie van een woning. Het geeft huiseigenaren, huurders en potentiële kopers inzicht in de energieprestaties van een woning en helpt bij het nemen van duurzame beslissingen. Als je een energielabel voor de woning wilt aanvragen, zijn er een aantal stappen die je moet volgen.

Een erkende deskundige vinden

Een energielabel kan niet zomaar door iedereen worden opgesteld. Voor energielabel aanvragen moet je een erkende energieprestatieadviseur inschakelen die de verplichte referenties en rekenmethodes gebruikt, zoals de Rekenmethodiek Basis- of Detailmethodiek voor energie labels volgens de NTA8800.

Deze deskundige beoordeelt de energieprestaties van jouw woning en stelt het energielabel op. DuraPlus is zo’n erkende deskundige. Zij mogen niet alleen het energielabel opstellen maar ze zijn ook gecertificeerd om het energielabel te registreren in EP-online. Dit is de landelijke database van de Rijksoverheid en een registratie in deze database zorgt dat het energielabel rechtsgeldig is. 

Offerte aanvragen en afspraak maken

Een offerte aanvragen of een afspraak maken kan snel en simpel bij DuraPlus. De prijs die door DuraPlus wordt gehanteerd voor het aanvragen van een energielabel is transparant en aantrekkelijk. Er zijn geen kleine lettertjes die voor onverwachte kosten zorgen.

Zodra je akkoord gaat met de prijs kan de afspraak worden ingepland met de energieprestatieadviseur voor de woninginspectie. Tijdens de inspectie zal de adviseur de energieprestaties van de woning beoordelen op basis van verschillende criteria, zoals isolatie, verwarmingssystemen en ventilatie. Hij zal bijvoorbeeld kijken naar de isolatie van de muren, het dak en de vloer. Ook zal hij de aanwezigheid en het type beglazing beoordelen. Daarnaast zal hij informatie verzamelen over de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie. Dit bezoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Rapportage en energielabel

Op basis van de woninginspectie zal de energieprestatieadviseur een rapport opstellen met de bevindingen en aanbevelingen. Dit rapport omvat de energieprestatie van de woning en het voorgestelde energielabel. Het rapport wordt geregistreerd in de landelijke database.

Na registratie ontvang van je binnen enkele werkdagen het definitieve energielabel van de woning. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is, variërend van label A (zeer energiezuinig) tot en met label G (zeer energie-onzuinig).

Energielabel verplicht

Het hebben van een energielabel is niet alleen verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering, maar een energielabel kan ook los daarvan voordelen bieden. Een energiezuinige woning heeft lagere energiekosten, draagt bij aan een beter milieu en kan de woning waardevoller maken. Het is daarom de moeite waard om een energielabel aan te vragen en eventuele aanbevelingen op te volgen om de energie efficiëntie van de woning te verbeteren.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.