Over het algemeen zijn we vooral bezig om ons interieur mooier en sfeervoller te maken. Maar soms is het ook zaak om stil te staan bij de veiligheid. Want je kunt nog zo een mooi en leuk huis hebben, een brand kan dit in luttele minuten in zak en as leggen. Zoals het oude Nederlandse gezegde gaat voorkomen is beter dan genezen. Een woningbrand wil je simpelweg nooit meemaken. In dit artikel gaan we wat brandveiligheid tips delen vernomen van een brandbeveiliging expert die iedere leek kan helpen om brandveiliger te wonen.

De juiste rookmelder installeren

Een rookmelder heeft iedereen wel in huis. Maar is het wel de juiste? Er zijn namelijk een aantal verschillende modellen en ze werken niet alle even goed. Om het uitzoekwerk te besparen: de rookmelders die je nodig hebt zijn zogenaamde NEN 2555 rookmelders. Dit zijn rookmelders die aanbevolen worden door de Nederlandse veiligheidsnormen. Wat houdt dit in? Dit soort rookmelders zijn voorzien van dubbele energie toevoer. Vaak gaat het dan om netstroom en een batterij. Dit is belangrijk want als je rookmelder alleen op netstroom werkt, en dit valt uit, wat heel goed kan gebeuren tijdens een brand, dan zal de rookmelder falen af te gaan en had je de rookmelder net zo goed niet kunnen aanschaffen!

Een ander voordeel van NEN 2555 rookmelders is dat ze gebruik maken van het meest geavanceerde meet principe. Sommige rookmelders gaan bijvoorbeeld af op hitte. Maar vaak is het dan al te laat. De NEN 2555 rookmelders detecteren d.m.v. infrarood en dit werkt een stuk beter.

Brandvertragend impregneren

Brandvertragend impregneren houdt in dat je bepaalde secties van je interieur laat behandelen met een vloeistof die ervoor zorgt dat deze minder brandgevoelig zijn. Let wel, dit maakt de behandelde spullen of interieur niet onbrandbaar. Dat bestaat niet. Maar wat het wel doet is de mate waarmee de brand zich kan verspreiden fors indammen. En dat kan het verschil maken tijdens een brand. Je wil met name risicovolle elementen behandelen. Denk aan een rieten dak. Maar ook tijdelijke elementen zoals feest versiering.

Regelmatige brandblusser controles

Tevens erg belangrijk zijn regelmatige controles van de brandblusser. Het is niet zo dat je deze eenmalig aanschaft en dan nooit meer omkijken hebt. Zodoende zijn er in de Nederlandse huishoudens nog veel brandblussers die eigenlijk wanneer een brand zou uitbreken totaal nutteloos zouden zijn. Dat wil je voorkomen. Controleer de brandblusser iedere twee jaar of laat een brandblusser keuring doen door een professional. Idealiter zelfs jaarlijks. En iedere tien jaar wil je de brandblusser geheel vervangen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.