We moeten van aardgas af, dat is een feit. Hoe lang dit precies gaat duren is nog even de vraag, maar het zit eraan te komen. Dit betekend ook dat we onze huizen op een andere manieren moeten gaan verwarmen. Op dit moment wordt nog 95% van alle woningen in Nederland voorzien van warm water en verwarming middels aardas. Tijd om stappen te ondernemen dus. Hoe? Naast de klassieke stadsverwarming en biogas, zijn er ook alternatieven voor de verwarming van onze woningen in ontwikkeling die minder bekend zijn. We geven in deze blog een aantal voorbeelden.

Verwarmen door middel van vloerverwarming

We denken steeds meer aan de toekomst en aan duurzaam wonen. Zo worden de eerste energieneutrale woonwijken ontwikkeld en zijn vele daken al voorzien van zonnepanelen. Maar ook op gebied van energiebesparing kun je veel in je huis doen en daar kan vloerverwarming een belangrijke rol bij spelen. Vloerverwarming is duurzamer dan reguliere verwarming. De productie- en transport kosten liggen veel lager. Daarnaast is het te combineren met groene stroom. Het is dus een uitstekende manier om jouw huis CO2 neutraal te verwarmen. Plaats de vloerverwarming onder een vloer met weinig onderhoud, zoals een betonlook gietvloer

Verwarmen met infrarood verwarming

Een nog wat minder bekende vorm van duurzaam verwarmen is verwarmen door middel van infrarood verwarming. Met dit unieke alternatief is net alsof je in de zon staat. Het werkt met infrarood warmtepanelen die elektriciteit omzetten in infrarood warmtestraling. Hierdoor krijg je warmte die vergelijkbaar is met zonnewarmte. De warmtestralen verspreiden zich over de gehele ruimt, waardoor alles (ook objecten) in de ruimte heerlijk worden opgewarmd. Dit zorgt ervoor dat je minder energie gaat verbruiken. Goed voor het milieu dus! Wat ook nog eens mooi meegenomen is, is dat de panelen te behangen zijn met foto’s of een mooi schilderij.

Verwarm middels een warmtepomp

Bij het zoeken naar een alternatieve manier om je huis te verwarmen is de grootste vraag eigenlijk: ‘hoe verwarm ik nou een grote ruimte’? Een oplossing hiervoor, die steeds meer aan populariteit wint, is de warmtepomp. Een warmtepomp is een elektrische vervanging voor je cv-ketel. Ipv warmte te halen door middel van gas, onttrekt de pomp warmte uit de bodem, buitenlucht of grondwater. Ze kunnen volledig elektrisch werken of in combinatie met aard- of biogas (hybride warmtepomp). Ook de hybride versie verbruikt veel minder gas en is daardoor veel duurzamer dan een traditionele cv-ketel. Je hebt natuurlijk wel meer stroom nodig, daarom is het van belang dat die stroom duurzaam opgewekt wordt. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen op het dak. Let op! Voor een warmtepomp is het wel van belang dat je huis goed geïsoleerd is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.