Het plaatsen van een nieuwe meterkast is een hele klus. Ondanks dat het niet makkelijk is, is het wel belangrijk. Een verouderde meterkast kan namelijk voor gevaren zorgen als brand, explosies en elektrocutie. Dit is natuurlijk het laatste dat je wilt! Daarom is het belangrijk dat je de meterkast van je huis tijdig laat vervangen. Maar, zoals ik al zei, dit is niet eenvoudig. Daarom kan een elektrotechnisch installatiebedrijf je helpen met de meterkast vervangen. Hieraan kleven namelijk best wat eisen.

In dit artikel zal ik ingaan op de vereisten voor het plaatsen van een meterkast.

 

Locatie van de meterkast

Wanneer je de meterkast laat plaatsen in je woning is het belangrijk dat je er op let dat deze op de juiste plaats wordt geplaatst. Deze locatie is dichtbij de voordeur van je huis. Er is een bepaalde maximale afstand tussen de voordeur en de meterkast, namelijk een maximale afstand van drie meter. Dit is zo omdat de brandweer in noodsituaties zonder moeilijkheden direct bij de meterkast van een woning moet kunnen komen. Het is namelijk mogelijk dat brand ontstaat door kortsluiting of complicaties in de groepenkast (welke zich in de meterkast bevindt). Ook het onderhoud van de meterkast is makkelijker wanneer de meterkast dichtbij de voordeur is geplaatst.

 

Afmetingen 

Ook de afmetingen van de meterkast zijn bepaald, dit mag je niet zelf beslissen (deze afmetingen zijn namelijk vastgelegd in de NEN 2768-norm). Wanneer je een nieuwe meterkast laat plaatsen, moet deze minimaal 240 centimeter hoog zijn. Daarnaast is de minimale breedte 77 centimeter en de minimale diepte 35 centimeter. Ook moet er een vrije doorgang van de deuropening zijn. Deze moet minimaal 70 x 210 centimeter zijn. Deze voorschriften zijn onlangs gewijzigd, check dus snel of je meterkast hier nog steeds aan voldoet!

 

Overige vereisten

Naast de vereiste maximale afstand van drie meter tussen de meterkast en de voordeur, is het ook aan te raden dat de afstand tussen de radiatoren en de meterkast in je woning minimaal vijftig centimeter is. Daarnaast moet er een slot op de meterkast zitten, waarmee deze kan worden afgesloten. De wanden van de meterkast, waaraan de groepenkast en andere voorzieningen worden bevestigd, moeten van plaatmateriaal zijn en een dikte hebben van minimaal 1,8 centimeter.

 

Kortom, er zijn meerdere vereisten aan het plaatsen van een meterkast. De meterkast moet maximaal 3 meter vanaf de voordeur worden geplaatst. Daarnaast moet deze minimaal 240 centimeter hoog, 77 centimeter breed en 35 centimeter diep zijn. Ook is er een maximale afstand van 50 centimeter tussen de meterkast en radiatoren en moeten de wanden van plaatmateriaal zijn.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.