Je tuin is niet meer naar je zin, wat nu? Je kunt kiezen tussen tuinrenovatie of de aanleg van een geheel nieuwe tuin. Maar in welke situatie kies je voor welke keuzemogelijkheid? In dit blogartikel vertellen we je over de verschillen tussen tuinrenovatie en de aanleg van een nieuwe tuin en geven we je een aantal handreikingen om de keuze een stukje makkelijker te maken.

Wat is tuinrenovatie?

Om te beginnen is het goed om te weten wat tuinrenovatie precies is. Want over de aanleg van een nieuwe tuin kan geen verwarring ontstaan, maar tuinrenovatie wordt nogal eens verkeerd geïnterpreteerd.

Tuinrenovatie omvat het gedeeltelijk renoveren van je tuin. Het gaat om de gedeeltes van de tuin die niet meer naar je zin zijn. Denk bijvoorbeeld aan een schutting die aan vervanging toe is of aan beplanting die verplaatst of vervangen moet worden. Ook een verzakt terras is een goed voorbeeld van een tuinprobleem waarvoor renoveren de juiste keuze is.

Wanneer is de aanleg van een nieuwe tuin de juiste keuze?

Als de tuin grotendeels niet meer aan je wensen voldoet is de aanleg van een nieuwe tuin de juiste keuze. In dat geval is gedeeltelijke tuinrenovatie de tijdrovend en kun je beter de gehele tuin in één keer vernieuwen.

Wat is het kostenverschil van renoveren ten opzichte van een nieuwe tuin?

Dat is lastig te zeggen, omdat iedere tuin uniek is en daardoor ook iedere prijs uniek is. Wat in ieder geval goed is om te weten is dat bij een nieuwe tuin een tuinontwerp wordt gemaakt en bij een tuinrenovatie dat vaak niet nodig is. Alleen daardoor bespaar je grofweg al € 1.000,-.

Verder heb je bij een renovatie minder tuinmaterialen nodig dan bij nieuwe tuin waardoor je ook op de materiaalkosten bespaard. En doordat bij het renoveren van je tuin de werkzaamheden een stuk minder tijdrovend zijn dan bij de aanleg van het nieuwe tuin bespaar je ook op de arbeidskosten.

Al met al kunnen de kosten voor het renoveren van je tuin ten opzichte van de aanleg van een nieuwe tuin zomaar een paar duizend euro lager uitvallen.

Tip: Denk circulair en hergebruik tuinmaterialen

Een manier om de kosten van het renoveren of de aanleg van de nieuwe tuin flink te drukken is door circulair te denken en tuinmaterialen te hergebruiken. Op die manier breng je tuinieren en circulariteit samen. Veel materialen worden namelijk onnodig weggegooid. 

Denk bijvoorbeeld aan een schutting waarvan de planken nog prima kunnen worden gebruikt om een plantenbak van te maken of tuintegels die schoongemaakt kunnen worden en omgedraaid waardoor ze er zo goed als nieuw uitzien.

Het zal je verbazen hoeveel materialen in een tuin opnieuw kunnen worden hergebruikt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Dat is dus dubbel winst!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.