Er bestaan uiteraard menig aantal verschillende manieren om je woning te verwarmen. Eén van deze mogelijkheden is gebruikmaken van vloerverwarming. Er kan worden vastgesteld dat de populariteit van vloerverwarming door de jaren heen alleen maar stelselmatig is gestegen. Dit omwille van verschillende redenen. Niet alleen zorgt deze manier van verwarmen voor een aangenaam binnenklimaat, daarnaast heb je altijd warme voeten als je over je vloer loopt en kan er heel wat ruimte worden bespaard. Dit laatste is het geval omdat je niet langer verplicht bent om gebruik te maken van radiatoren in je huis. Een belangrijke vraag die tegenwoordig zeer vaak wordt gesteld is echter of je ook bij het plaatsen van een gietvloer gebruik kan maken van vloerverwarming. Deze vraag beantwoorden we graag hier op deze pagina! 

 

Een polyurethaan kunstharsvloer combineren met vloerverwarming 

Eén van de beste soorten gietvloeren om te combineren met vloerverwarming is ongetwijfeld de zogenaamde polyurethaan kunstharsvloer. In vergelijking met bijvoorbeeld een vloer gemaakt van epoxy geldt voor dit exemplaar dat ze veel elastischer is. Bovendien is het ook nog eens zo dat ze beter bestand is tegen scheurvorming. Ook de geringe dikte waarover ze beschikt (zo’n twee à drie millimeter) is een belangrijk voordeel. Deze verschillende eigenschappen zorgen er voor dat je dit type van gietvloer moeiteloos kan combineren met vloerverwarming. Dit is voor veel mensen dan ook wellicht de beste keuze. 

Wat wanneer je toch kiest voor een epoxy gietvloer? 

De zogenaamde epoxy gietvloer is tegenwoordig eveneens razend populair. Dit gezegd hebbende is dit type van gietvloer eigenlijk niet echt geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Betekent dit dat het onmogelijk is? Neen, maar het is moeilijk. Om dit te kunnen realiseren is het vooral van belang dat je voldoende aandacht besteedt aan het soort voegen. Van epoxy is bekend dat ze slechts in zeer beperkte mate krimp- of uitzetspanningen kan opvangen. Omwille van het feit dat de warmte die wordt veroorzaakt door de vloerverwarming er voor zorgt dat er uitzetting wordt gerealiseerd (en nadien dus krimping) is het mogelijk dat er zich scheurtjes gaan vormen. Een PU-vloer is daardoor in de praktijk echt veruit de beste keuze wanneer je met zekerheid gebruik wil maken van vloerverwarming.

 

Wat met een cementgebonden gietvloer?

Tot slot stellen menig aantal mensen zich nog de vraag hoe het precies staat met cementgebonden gietvloeren. Om te beginnen moeten we zeggen dat dit eigenlijk geen echte gietvloer is. Dit heeft voor het grootste deel te maken met het feit dat er behoorlijk wat handwerk is vereist om deze vloer te kunnen realiseren. Zonder dit intensieve handwerk is het namelijk zo goed als onmogelijk om een egale vloer als eindresultaat te verkrijgen. Voor een cementgebonden gietvloer geldt dat ze wordt geplaatst met een laagdikte van tussen de 2 en 20 mm. Deze laag bestaat uit een combinatie van cement, bindmiddelen en verschillende chemische toeslagstoffen. Of het al dan niet mogelijk is om dit type vloer te combineren met vloerverwarming is afhankelijk van de samenstelling waarover ze exact beschikt. Ook in dit geval geldt echter dat het gebruik van vloerverwarming eigenlijk niet aan te raden is. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.