Wanneer je zonnepanelen op je dak wilt leggen, dan wil je dat wel in één keer goed doen. Daarom is het ook belangrijk om alles na te gaan. Bekijk bijvoorbeeld de informatie op Solarite. Onderzoek ook bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt. Meestal is dit niet aan de orde. Het kan echter soms zo zijn dat je wel aan enkele eisen moet voldoen en dus een vergunning nodig hebt. Het is goed om al deze zaken eens na te gaan op deze plek. Zo weet je dus precies wat nodig is.

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Het is goed om eerst eens te bespreken wanneer je wel een vergunning nodig hebt. Wanneer je ze gaat kopen en door een installateur laat plaatsen, dan is er vaak geen vergunning voor nodig. Wanneer je dit echter doet op een pand dat als monument geldt, of een beschermd stads- of dorpspand betreft, dan is het eigenlijk wel altijd zo dat een vergunning gewenst is. Daarnaast is het in veel gevallen zo dat je een vergunning nodig hebt wanneer je de zonnepanelen niet op het dak, maar op een andere plek zet. Ook wanneer de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst is soms een vergunning nodig.

Zonnepanelen op een schuin dak plaatsen

Wanneer je zonnepanelen op een schuin dak laat plaatsen, dan zijn er enkele regels van kracht. Zo moeten de panelen in of direct op het dakvlak worden gelegd. Daarnaast is de hellingsgraad van de zonnepanelen gelijk aan die van het dak waarop je ze legt. Ook mogen de zonnepanelen niet uitsteken en moeten ze volledig binnen het dakvlak blijven. Het is dus belangrijk om een installateur te kiezen die op deze zaken let. Overigens geldt voor zonnepanelen op een plat dak dat ze ten minste de eigen hoogte en lengte van de dakrand verwijderd moeten blijven.

Niet op het dak leggen

Wanneer je zonnepanelen niet op het dak legt, maar bijvoorbeeld in de tuin, dan zijn er ook twee belangrijke regels waar je je aan moet houden. De constructie mag niet meer dan vijf meter hoog zijn. Ook moet de constructie voldoen aan het bestemmingsplan van de woning. Let daarbij op alle voorwaarden die daarin gesteld zijn. Wanneer je je aan deze voorwaarden houdt, dan is er geen probleem. De zonnepanelen mogen dan zonder vergunning worden geplaatst. Is het zo dat de constructie misschien wel te hoog is, dan kan je het best even met de gemeente overleggen. Die weten wat wel en niet nodig is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.