Het in- en uitademen van lucht is iets waar we als mens eigenlijk nooit echt bij stil blijven staan. Het gaat volledig vanzelf en we vinden het best vanzelfsprekend. Dit gezegd hebbende is het altijd belangrijk om even stil te blijven staan bij de kwaliteit van de lucht die we inademen. Hier knelt namelijk een niet onbelangrijk schoentje. Het is namelijk algemeen bekend dat luchtverontreiniging die luchtkwaliteit behoorlijk negatief kan beïnvloeden. Dit geldt niet in het minst in (druk bewoonde) stedelijke gebieden. Luchtverontreiniging is door de jaren heen een ernstige factor worden welke in Europa alleen al jaarlijks goed is voor naar verwachting zo’n 500.000 vroegtijdige overlijdens. Wilt u graag meer te weten komen over luchtverontreiniging en de manier waarop deze ons leven beïnvloedt? In dat geval is het zeker interessant om u even te verdiepen in de informatie die op deze pagina is terug te vinden.

Welke bronnen liggen er aan de basis van luchtverontreiniging?

In eerste instantie is het goed om even te bekijken welke bronnen er nu precies aan de basis (kunnen) liggen van luchtverontreiniging. In principe worden al deze bronnen opgedeeld in twee concrete categorieën, namelijk:

  1. De natuurlijke bronnen;
  2. De menselijke bronnen.

De natuurlijke bronnen die aan de basis liggen van luchtverontreiniging vormen een extra probleem. De menselijke bronnen kunnen immers in een bepaalde mate worden ingeperkt. Dat geldt echter niet voor de natuurlijke bronnen. Aan het uitbarsten van een vulkaan is er bijvoorbeeld niet veel dat we kunnen doen. Daarnaast kunnen we alles in het werk stellen om de impact van bosbranden zoveel mogelijk in te perken, maar ook daar zijn we vaak aangewezen op de goodwill van de natuur. Waar we veel meer aan kunnen doen zijn de menselijke bronnen van luchtverontreiniging.

Welke menselijke bronnen van luchtverontreiniging bestaan er?

Aan de natuurlijke bronnen van luchtverontreiniging valt er dus in de praktijk maar weinig te doen. Dat geldt gelukkig niet voor de menselijke bronnen. Door de manier waarop we leven enigszins te veranderen is het dan ook mogelijk om de mate aan luchtvervuiling aanzienlijk te beperken. Enkele bronnen van luchtverontreiniging van menselijke oorsprong zijn in ieder geval de volgende:

  • Stof en chemicaliën welke afkomstig zijn uit de landbouw;
  • Allerhande industrieën en fabrieken en elektriciteitscentrales;
  • Verbrandingsovens;
  • Oplosmiddelen welke zijn terug te vinden in bijvoorbeeld verf;
  • Houtkachels en pelletkachels en open haarden;
  • Vuurwer

Door enkele routines te veranderen is het voor ons allemaal mogelijk om een positieve bijdrage te leveren aan het inperken van de hoeveelheid aan luchtverontreiniging.

De impact van luchtverontreiniging op onze gezondheid

Er wordt in de praktijk door experts wel eens gesteld dat luchtverontreiniging een “stille doder” is. Dit blijkt ook uit de resultaten van verschillende onderzoeken welke de voorbije jaren zijn uitgevoerd. Deze onderzoeken hebben onder meer aangetoond dat er in Europa sprake zou zijn van naar verwachting 500.000 vroegtijdige sterfgevallen op jaarbasis als gevolg van luchtverontreiniging. Bovendien wordt er ook steeds benadrukt dat ook luchtvervuiling binnen in de woning schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Recente onderzoeken die zijn uitgevoerd door onder meer de Amerikaanse ‘U.S. Environmental Protection Agency’ hebben aangetoond dat vervuilende stoffen welke zich binnen in de woning bevinden tot wel vijf keer erger zijn dan wanneer deze voorkomen in de buitenlucht.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.