Als je je tuin een upgrade wilt geven is het een logische stap om een tuinhuis of blokhut aan te schaffen. Heerlijk in de avonduren nog genieten in je tuin of wil je simpelweg wat meer opbergruimte? Tegenwoordig zijn er enorm veel soorten, maten en materialen tuinhuizen, maar waar moet je op letten en wat zijn echt musts? Lees het hieronder.

Verschillende materialen

Er zijn verschillende soorten materialen voor een tuinhuis. Zo kun je kiezen voor een traditioneel houten tuinhuis of een modern metalen tuinhuis. Maar wat zijn de voordelen ervan? Een houten tuinhuis heeft een robuuste en natuurlijke uitstraling, tegelijkertijd is hout goed te onderhouden. Wanneer hout goed onderhouden wordt, heeft het een relatief lange levensduur. Een ander voordeel van een houten tuinhuis is wanneer je de kleur van je tuinhuis niet meer mooi vind, er gemakkelijk een laagje verf op kunt aanbrengen. Door te kiezen voor teruggedroogd vurenhout wordt het werken van het hout beperkt. Een metalen tuinhuis is aan te raden als je weinig tot geen onderhoud aan het tuinhuis wilt, aangezien ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Een nadeel is dat metalen tuinhuisjes meestal helemaal rondom dicht zijn en dus geen ramen hebben.

Tuinhuis met overkapping

Daarnaast bestaan er ook tuinhuizen met een overdekt gedeelte, oftewel een overkapping. Dit is natuurlijk ideaal om een mooi tuinset onder te zetten en bij de warme zomeravonden toch nog lekker buiten te zitten. Vaak is het hieronder overdag juist koeler. aangezien er geen zon kan komen. Bovendien kan je zo bij een regenbuitje ook nog lekker droog buiten zitten. Als het buiten wat kouder is, is een overkapping ook vele malen makkelijker te verwarmen. Daarnaast kun je makkelijk even wat spullen opbergen, bijvoorbeeld als het regent en de kussen van een stoel buiten niet nat mogen worden.

Soorten daken

Bovendien zijn er ook nog een tal aan verschillende soorten daken. Deze daken hebben allemaal hun eigen eigenschappen en dus voor- en nadelen. Een klassieke dakbedekking voor een tuinhuis is dakbedekkingsvilt. Voordelen hiervan zijn dat het relatief goedkoop is en daarnaast bestand is tegen vrijwel alle weersomstandigheden. Daarentegen wordt het wel vrij warm onder het dak als de zon er enige tijd op schijnt. Een andere soort dakbedekking is bitumen shingles. Deze vorm van dakbedekking is erg sterk en stevig, maar tegelijkertijd ook licht. Bovendien zijn bitumen shingles makkelijk te monteren. Daarnaast zijn ze nog UV-bestendig en geluidswerend, hierdoor kan jij in een koel en rustig tuinhuis genieten. Je kunt er ook voor kiezen om dakpannen op je tuinhuis te plaatsen. Bijvoorbeeld dezelfde als je huis, waardoor er een mooi geheel ontstaat. Bovendien kunnen tuinhuizen, naast dakbedekkingsvilt en bitumen shingles, met vrijwel alle soorten dakbedekking voor huizen afgedekt worden.

Kortom. er is genoeg variatie en keuze voor jouw perfecte tuinhuis. Hierdoor is de kans groot dat je een tuinhuis vind dat helemaal bij je past. Als dit niet zo, is het zelfs mogelijk om een tuinhuis op maat te laten maken en helemaal te personaliseren. Bedenk van tevoren goed wat jouw wensen zijn en waarvoor jij je tuinhuis gaat gebruiken, zo maak je de juiste keuzes.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.